Nyitókép: gettyimages

 

Reményét fejezte ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere szerdán, hogy a pénteken és szombaton Brüsszelben tanácskozó uniós tagállami vezetők megállapodásra jutnak a következő, 2021 után érvényes hétéves EU-költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomagról.

 

Roth a tagállamok európai ügyekért felelős minisztereinek videókonferenciáját követően tartott online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a megállapodás létrejötte döntő jelentőségű az unió hitelessége szempontjából.

 

„Sok forog kockán. Az Európai Unió hitelessége veszélyben van. Hogy képes lesz-e elszántságot és szolidaritást mutatni és közös erővel kikilábalni a jelenlegi válságból” – fogalmazott.

A szerdai tanácskozás azt mutatta, hogy uniós csúcs fókuszában a helyreállítási alap részösszegei állnak majd. Vannak tagországok, amelyek a vissza nem térítendő támogatásokra, mások a hitelekre összpontosítanának, ami a tárgyalások egyik legnehezebb kérdését jelenti – közölte Roth.

 hirdetes_300x300  

 

Igor Matovič szlovák kormányfő hivatalba lépése óta most először vesz majd részt személyesen EU-csúcson.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: EU-csúcs summit

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!