Nyitókép forrása: Politico.eu

 

Rendkívül szoros versenyben Zoran Zaev és az Észak-macedóniai Szocialista Párt (SDSM) nyerte a macedón előrehozott választásokat.

 

Zaev pártja a szavazatok 95 százalékának összesítése után 35,85 százalékos eredménnyel vezet a második helyezett, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) előtt, amely 34,49 százalékon áll.

 

Az albán kisebbséget képviselő pártok közül a Demokratikus Szövetség az Integrációért (DUI) került ki győztesen 12 százalékkal, de riválisa, az Albánok Szövetsége is bejutott a törvényhozásba 8,8 százalékkal.

 hirdetes_810x300  

 

A részvételi arány 50,8 százalékos, ami jelentősen kisebb, mint a legutóbbi, 2016-os választásokkor. A dolog hátterében a koronavírus-járvány áll. A választást eredetileg április 12-re tűzték ki, de a járvány miatt el kellett halasztani, és most is különleges higiéniai intézkedések mellett tartották meg.

 

Zaev az év elején buktatta meg saját kormányát, miután az Európai Unió felfüggesztette a bővítési tárgyalásokat. Zaev az előrehozott választások kieszközlését azzal indokolta,hogy 2016-os választási ígérete az ország uniós csatlakozása volt, amit nem sikerült elérni. Valójában az időzítés is sokat nyomott a latban: a választások kiírása után az EU újraindította a tárgyalásokat, növelve Zaev győzelmi esélyeit.

 

Hogy mégis szoros volt a verseny, az főleg annak köszönhető, hogy az SDSM adós maradt választóinak a gazdasági kérdések, a jogállamisági problémák megoldásával, az ígért reformokkal és a mindennapi életet megkönnyítő intézkedésekkel.

 

Jelenleg az albán kisebbségi pártok lehetnek a királycsinálókká. Jelenleg egyelen párt sem tud önállóan kormányt alakítani. A DUI az elmúlt választási időszakban Zaev koalíciós partnere volt, most azonban kijelentette, hogy csak akkor lesz hajlandó tárgyalni a két nagyobbik parlamenti párttal, ha az ő jelöltjét teszik meg miniszterelnöknek. Erre sok esély nem mutatkozik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.