Kornél, Soma
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

A szöuli ügyészség vizsgálatot indított Kim Dzsong Un húga ellen a Korea-közi összekötő iroda felrobbantása miatt

Az intézkedés feltehetőleg nagy felháborodást vált majd ki Észak-Koreában

Nyitókép: elemi.hu

 

A dél-koreai ügyészség vizsgálatot indított Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga ellen a keszongi Korea-közi összekötő iroda felrobbantása miatt – közölte a szöuli vádhatóság szóvivője csütörtökön.

 

A tájékoztatás szerint a vizsgálatot Li Kjung Dzse ügyvéd feljelentésére indították, az ügyvéd keresetében  azzal érvelt, hogy az észak-koreai területen található összekötő iroda Dél-Korea tulajdona, mivel állami pénzből újították fel az épületet.

 

Az intézkedés feltehetőleg nagy felháborodást  vált majd ki Észak-Koreában.

 

Phenjan és Szöul között júniusban elmérgesedett a viszony. Az észak-koreai rezsim szinte minden együttműködést megszakított Dél-Koreával a határ menti szórólapkampányok miatt, majd felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő iroda épületét, amelyet 2018 szeptemberében létesítettek a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére. A nagy befolyással rendelkező Kim Jo Dzsong néhány nappal az iroda lerombolását megelőzően katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát és ezzel összefüggésben a keszongi épületet is említette.

 

Li Kjung Dzse keresetében Pak Dzsong Cson észak-koreai vezérkari főnököt is megvádolta.

 

Az ügyvéd szerint a dél-koreai törvények szerint a robbanószerrel elkövetett tulajdon megrongálása és a közrend, illetve nyugalom megsértése legalább hét év börtönnel büntetendő bűncselekmény, amelyre akár a halálbüntetés is kiszabható. Ugyanakkor halálbüntetést Dél-Koreában 1997 óta nem hajtottak végre. A kereset kilátásait tovább rontja, hogy a dél-koreai hatóságoknak gyakorlatilag nincs lehetőségük Kim Jo Dzsongot és Pak Dzsong Csont felelősségre vonni.

 

A Korea-közi viszony a tavaly februári amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó kudarca óta feszült. Szakértők szerint Phenjan a konfliktus elmérgesedésével akar nyomást gyakorolni az Egyesült Államokra.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket