Nyitókép forrása: DW

 

Elég ellentmondásos és nem kevésbé szövevényes belpolitikai válság alakult ki Bulgáriában. Az elmúlt hét év legnagyobb kormányellenes tüntetéshulláma kezdődött múlt csütörtökön, miután a rendőrség razziát tartott az elnöki palotában és Ruman Radev államfő két munkatársát is őrizetbe vették.

 

A szemben álló felek a konzervatív kormányzópárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) vezetője, Bojko Boriszov kormányfő, illetve az ellenzéki szocialistákhoz közel álló Ruman Radev államfő. Mindkét fél az oligarchák kiszolgálásával vádolja a másikat. A dolgot árnyalja, hogy az Európai Néppárt és a német kormány Boriszov oldalán foglalt állást, aki tényleges lépéseket tett az oligarchák hatalmának letörése érdekében, akik egyébként épp a szocialisták idején erősödtek meg igazán.

 

A tüntetések a korrupció és oligarchák elleni harc jegyében indultak, és elsősorban a kormányfő és a legfőbb ügyész lemondását követelték Szófia, Várna és más nagyvárosok utcáin. A zavargásba torkolló demonstrációk és a rendőri brutalitás sem ritka.

  hirdetes_300x300   

 

Politikai kampányból országos tüntetéshullám

 

A megmozdulások előzménye, hogy egy korrupcióellenes (és baloldali) párt vezetője, bizonyos Hriszto Ivanov motorcsónakkal megpróbálta megközelíteni az egyik hírhedt, titkosszolgálati és politikai múlttal egyaránt rendelkező bolgár oligarcha fényűző tengerparti villáját. Az élőben közvetített akció során azonban öltönyös fogdmegek mellett állami rendőrök is inzultálták a politikust. A sajtó természetesen úgy tálalta a dolgot, mintha Boriszov kormánya védené az oligarchákat – pedig az illető oligarcha nem is a konzervatívok térfelére játszik.

 

Ahmed Dogan ugyanis a rendszerváltás után a bolgár rezsim által gyakran kegyetlenül elnyomott török kisebbség számára alapított névleg liberális pártot. Ma már visszavonult a reflektorfényektől, bár hatalma aligha kopott meg.

 

Radev államfőnek nem tartott sokáig, hogy a tüntetések élére álljon, amelyeket nem csak a korrupció táplál, hanem a koronavírus-járvány okozta elégedetlenség is. A korlátozásokat feloldották, napi egy-kétszáz új fertőzött van, miközben a  járvány kezdete óta több mint hétszázezer koronavírus-fertőzöttet tartanak számon a statisztikák.

 

Oligarchák a háttérben

 

A helyzetet a túl keménynek bizonyuló rendőrségi fellépés csak súlyosbította. Az elnöki palota elleni razzia után Ivanov párttársát is letartóztatta a rendőrség, majd megvertek és letartóztattak egy Hollandiában tanuló jogászhallgatót is – ez utóbbi nagy sajtóvisszhangot kapott Bulgáriában és külföldön is.

 

Hogy a történet nem fekete-fehér, hanem színtiszta hatalmi harc, arról az tanúskodik a legbeszédesebben, hogy a tüntetések hátterében a baloldal, annak hátterében pedig az igazságszolgáltatás elől Dubaiba menekülő oligarcha, Vaszil Bozskov áll. Onnan szövögeti a „meggyőzhető” sajtó és a politikai pártok bevonásával kormánybuktató terveit.

 

Boriszov nem távozik

 

Boriszov azonban nem hajlandó lemondani, a mostani három minisztzer érintő véráldozatot is csak azért hozza meg, hogy megmutassa, a tüntetések nem a korrupcióról, hanem baloldali hatalmi ambíciókról szólnak, feltételezve, hogy a tüntetők nem elégszenek meg a korruptnak kikiáltott miniszterek távozásával.

 

A dolog érdekessége, hogy Boriszov jobboldali szövetségesek Nyugat-Európában és az Európai Néppártban egyaránt méltatják ő és a főügyész, Ivan Gesev oligarcha- és korrupció-ellenes harcát.

 

A tüntetések azonban nem csitulnak. Minden napra jut legalább egy sérültje a megmozdulásoknak a rendőrség és a tüntetők oldalán is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.