Nyitókép: Getty Images

 

A görögországi ingatlanok iránti kereslet azután ugrott hatalmasat, miután a brit kormány bejelentette az utazási korlátozások feloldását.

 

A külföldi ingatlanokkal kereskedő Rightmove vállalat szerint Görögország néhány hét alatt a legkeresettebb európai úti cél lett Spanyolország, Franciaország, Portugália és Olaszország után.

 

 hirdetes_400x285  

Görögország az új kedvenc

 

A britek részéről kétszáz százalékkal nőtt a kereslet az ingatlanok iránt, a Rightmove pedig egy nap alatt több mint egymillió online megkeresést jegyzett.

 

A fentebb említett legattraktívabb úti célok iránt június végén 340%-kal nőtt az érdeklődés.

 

Görögország esete azért is érdekes a többi országhoz képest, mert az elmúlt években inkább a másodhegedűs szerepét játszotta, és a kereskedők csak az utóbbi időben kezdik a kegyeikbe fogadni.

 

 „A telefonok állandóan csörögnek. A háznézések egészen nyár végéig be vannak tervezve“

 

– mondta a Crete Homes egyik ingatlanközvetítője.

 

Ugyan hivatalos adatok még nincsenek, de az ingatlanpiac képviselőinek becslése szerint az elmúlt hónapokban a németek görög ingatlanokba tett befektetései a felével emelkedtek meg.

 

Az állam is árulja az ingatlanokat

 

Az ingatlanirodák szerint a Peloponnészoszi-félszigeten kívül nagy az érdeklődés az Amorgos, Kréta, Karpathos és Korfu szigetén lévő villák iránt. Az érdeklődők keresőiben olyan ingatlanok is szerepelnek, amelyeket az ország a helyi gazdaság támogatásának érdekében kínál eladásra.

 

Ennek köszönhetően a modern történelem szerelmesei is megtalálhatják a kedvükre valót. 2014-től ugyanis eladóvá vált az a villa is, ami Benito Mussolini olasz diktátoré volt.

 

A villát a Hellén Köztársaság Fejlesztési Alapja kínálja eladásra, melynek az a célja, hogy az állam tulajdonában lévő ingatlanok eladásából pénzt szerezzen, és ezzel csökkentse az államadósságot.

 

A brexit szorítja a briteket

 

Annak, hogy britek miért éppen most kezdtek érdeklődni Görögország iránt, több oka is van. Az egyik az, hogy az országnak egészen jól sikerült megküzdeni a koronavírussal, és eddig nem egész négyezer fertőzöttje van.

 

A másik ok a brexit. A koronavírus kicsit áthúzta a költözési terveket, így a britak most úgy érzik, nem veszthetek több időt. Kétségbeesetten próbálnak az év végéig ingatlant vásárolni, hogy ezzel uniós tartózkodási engedélyre tegyenek szert.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!