Nyitókép: MTI

 

Nagy engedményeket tettek a takarékos négyek elnevezésű országcsoportnak és Orbán Viktor magyar kormányfőnek az Európai Tanácsban a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves időszakra szóló keretköltségvetésről folytatott tárgyaláson – írta a Der Spiegel című német hírmagazin hírportálján az Európai Unió tagországainak kormány-, illetve államfőit összefogó testület kedd hajnalban véget ért négynapos értekezletén kötött megállapodásról.

 

Kiemelték: „ahogy egy jó kompromisszumhoz illik”, a megállapodásnak főleg győztesei vannak.

 

Így Angela Merkel német kancellár fel tudja mutatni, hogy a német soros EU-elnökség alatt sikerült megegyezésre jutni, és neki ez volt a legfontosabb. Az EU déli tagállamai megkapják a pénzüket, az északi tagállamok jelentős befizetési kedvezményekhez jutottak, Orbán Viktornak pedig „egyelőre nemigen kell aggódnia a jogállamiság ügyében” – írta a lap.

 hirdetes_810x300  

 

A jogállamiság elveinek védelmére tervezett mechanizmust „darabokra szedték” a brüsszeli csúcson. A tanácskozás záródokumentumában már egy szó sincs róla. A mechanizmussal szembeni ellenállást vezető magyar kormányfő még az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által javasolt „gyengített változatnak” sem kegyelmezett. Így sok minden utal arra, hogy Orbán Viktor valóban elérte azt a „+nagy győzelmet+”, amelyért a magyar sajtóban ünneplik – áll a lapban.

 

A többi között hozzátették, hogy Angela Merkel is közeledett Orbán Viktorhoz, a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a német soros elnökség támogatja azt a törekvését, hogy zárják le az Európai Parlament előterjesztésére Magyarország ellen indított, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárást.

 

Fico Matovičot kritizálja

 

Közben Szlovákiában Robert Fico, a Smer elnöke a kormányfőt kritizálja. Igor Matovič szerinte azzal, hogy nem tud kellően angolul, nem folytatott külön tárgyalásokat, nem tartott Magyarországgal és Lengyelországgal, több száz millió eurótól fosztotta meg az országot.

 

Robert Fico, Igor Matovič
Kép: webnoviny.sk

 

Fico szerint Matovič azzal, hogy a vissza nem térítendő támogatások (grantok) összegét 390 milliárd euróra javasolta csökkenteni, ártott Szlovákiának. Eredetileg ugyanis magasabb összeg, 500 milliárd euró volt grantokra és 250 milliárd hitelfelvételre előirányozva. Így a Smer elnöke szerint hitelként fog kelleni felvennünk azt, amit grantként megkaptunk volna. Fico úgy látja, az EU-csúcs győztesei Magyarország és Lengyelország mellett az ún. spórolós, F4-ek (Dánia, Ausztria, Svédország és Hollandia,) Szlovákia pedig a kevés vesztes országok egyike.

 

A szlovák kormányfő ellenben elégedett az elért eredménnyel. Erről bővebben itt írtunk.

 

MTI/webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.