Nyitókép forrás: news1news.com

 

Emanuel Macron francia elnök kedden kijelentette, hogy a francia állampolgároknak nem kell majd nagyobb adókat befizetniük amiatt, hogy az EU tagállamai hétfőn elfogadták a történelmi jelentőségűként emlegetett 750 milliárdos újjáépítési csomagot.

 

A 90 órás tárgyaláson nagyon nehezen született megállapodás, elsősorban Hollandia és Ausztria ellenkezése miatt. Franciaország a keretből 40 milliárd eurót kap. Macron beszédében a munkahelyek létrehozását hangsúlyozta célként az ipar és az ökológia ágazatában, illetve kiemelte, hogy az uniós költségvetés most elfogadott formája „hét évre megvédte a francia gazdák bevételeit”. (Az unió hétéves büdzséje egy újabb 1100 milliárd eurós keret.)

 

„A történelem során először olyan újjáépítési alapot sikerült elfogadnunk, amelyet közös, közösen felvett hitelből fogunk finanszírozni”

 

  hirdetes_300x300   

mondta Macron, majd hozzátette, „és nem a francia adófizetők fizetik meg az árát”.

 

Az unió-csúcson tapasztalt nehézségek egyébként épp abból adódtak, hogy a Németország vezette északi államok vonakodtak elfogadni azt, hogy a 750 milliárd gazdaságélénkítő keretből 500 milliárd vissza nem térítendő kölcsön legyen. Mark Rutte, holland miniszterelnök arra figyelmeztetett, „nehogy a transzferek uniójává” váljunk, ahol a jólét tartósa az északiaktól a déliekhez vándorol.

 

Macron egyébként nem téved, nem e franciák fizetik meg a csomag árát. Egy tegnapi jelentés szerint Németország évi akár 10 milliárd euróval többet lesz kénytelen befizetni a közös kasszába, ami hét év távlatában hetven milliárdot jelent – ez már megközelíti Szlovákia teljes gazdasági teljesítményét. A németek a legnagyobb hozzájárulói az uniós közös költségvetésnek, évente 35 milliárdot fizetnek be.

 

AFP, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!