Malvin
  • HUF: 363.48
  • USD: 1.17
  • 10 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Macron annak örül, hogy nem a franciák fizetik meg az uniós újjáépítési alap árát

A gigászi mentőcsomag miatt nem emelnek adót a franciák

Nyitókép forrás: news1news.com

 

Emanuel Macron francia elnök kedden kijelentette, hogy a francia állampolgároknak nem kell majd nagyobb adókat befizetniük amiatt, hogy az EU tagállamai hétfőn elfogadták a történelmi jelentőségűként emlegetett 750 milliárdos újjáépítési csomagot.

 

A 90 órás tárgyaláson nagyon nehezen született megállapodás, elsősorban Hollandia és Ausztria ellenkezése miatt. Franciaország a keretből 40 milliárd eurót kap. Macron beszédében a munkahelyek létrehozását hangsúlyozta célként az ipar és az ökológia ágazatában, illetve kiemelte, hogy az uniós költségvetés most elfogadott formája „hét évre megvédte a francia gazdák bevételeit”. (Az unió hétéves büdzséje egy újabb 1100 milliárd eurós keret.)

 

„A történelem során először olyan újjáépítési alapot sikerült elfogadnunk, amelyet közös, közösen felvett hitelből fogunk finanszírozni”

 

mondta Macron, majd hozzátette, „és nem a francia adófizetők fizetik meg az árát”.

 

Az unió-csúcson tapasztalt nehézségek egyébként épp abból adódtak, hogy a Németország vezette északi államok vonakodtak elfogadni azt, hogy a 750 milliárd gazdaságélénkítő keretből 500 milliárd vissza nem térítendő kölcsön legyen. Mark Rutte, holland miniszterelnök arra figyelmeztetett, „nehogy a transzferek uniójává” váljunk, ahol a jólét tartósa az északiaktól a déliekhez vándorol.

 

Macron egyébként nem téved, nem e franciák fizetik meg a csomag árát. Egy tegnapi jelentés szerint Németország évi akár 10 milliárd euróval többet lesz kénytelen befizetni a közös kasszába, ami hét év távlatában hetven milliárdot jelent – ez már megközelíti Szlovákia teljes gazdasági teljesítményét. A németek a legnagyobb hozzájárulói az uniós közös költségvetésnek, évente 35 milliárdot fizetnek be.

 

AFP, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket