Nyitókép: hurriyetdailynews.com

 

Több ezer ember, köztük a török államfő, Recep Tayyip Erdogan és a kormány tagjai is megjelentek ma a muszlimok közös pénteki imádkozásán Isztambulban, a Hagia Sophia bazilikánál.

 

Közel 90 év után péntektől újra mecsetként használják az utoljára múzeumként funkciónáló egykori keresztény bazilikát.

 

A tömeg a koronavírus miatt öt szektorban (kettő a nők, három a férfiak számára) imádkozott a bazilika előtt, mely júliustól múzeum helyett mecsetként szolgál. Több száz muszlim (egyes sajtóbeszámolók szerint több ezren) térdelt a Hagia Sophia belterében levő türkizkék szőnyegen. Abban az épületben, mely a hatodik században keresztény templomnak épült, majd 1453-tól közel 500 évig mecset volt, ezt követően pedig egészen 2020 júliusáig múzeumként funkcionált.

  hirdetes_300x300   

 

Kalita Gábor: Akik új egzisztenciát biztosítanak az intoleranciának, s a neomarxizmusnak

 

A bazilikában található keresztény ikonokat fehér lepellel takarták le, melyet az ima után levesznek, hogy ismét a turisták vehessék birtokba a gyönyörű műemléket.

 

Erőfitogtatás

 

Több muszlim az éjszakát is világ egyik legismertebb szakrális építménye előtt töltötte, melyet évente turisták milliói keresnek fel. A Körkép.sk 2014-ben járt a helyszínen. Íme, az épületről és annak belsejéről készített képeink, amikor még nem voltak letakarva a keresztény jelképek:

 

 

A muszlimok számára emlékezetes nap volt a mai, melyre Törökország különböző szegleteiből érkeztek. Egyesek oszmán, mások török zászlókat lengettek.

 

A Hagia Sophia Konstantinápoly (a mai Isztambul) elfoglalása után vált először mecsetté, miután az Oszmán Birodalom katonái elfoglalták a várost. A törökök számára a mostani mecsetté nyilvánítás szimbolikus jelentőségű, mely a török nép nagyságáról tanúskodik.

 

Az Oszmán Birodalom nagyságát volt hivatott hangoztatni a mai imádság is.

 

„A hódító Mehmed Szultán hitte, hogy e templom mecsetté válhat, és így is marad a végítéletig. Meggyőződésünk, hogy alapeszméje megdönthetetlen. Bárki, aki ezt megkérdőjelezi, elevenen égjen el. Aki szembehelyezkedik ezzel az örökséggel, az legyen átkozott,”

 

–  jelentette ki ma az imádkozás során a Hagia Sophiában Ali Erbas, a török vallási hivatal (Diyanet) vezetője, aki szavai közben egy oszmán kardot tartott a kezében.

 

A korán verseiből idézett Erdogan államfő is, akinek fejét muszlim fejfedő fedte.

 

Erdogan döntése a múzeum mecsetté nyilvánítása nagy kritikát váltott ki az örök rivális, Görögország részéről, de ugyanúgy a konstantinápolyi pátriárka,  I. Bartolomaiosz is nemtetszésének adott hangot.

 

Görögország szerte ma megszólaltak a harangok, ezzel tüntetve amiatt, hogy a bazilikából mecsetet csináltak. Az athéni érsek, Heironymus ma rendkívüli szentmisét celebrált a görög fővárosban, este pedig demonstrációt tartanak.

 

Körkép.sk/ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!