Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A Meteorológiai Világszervezet pénteken felhívta a figyelmet, hogy az Északi-sarkvidéken az átlagos hőmérséklet 18 fok felett volt júniusban, erdőtüzeket okozva a szárazföldön, és extrém jégtakaró-olvadást a partvidéken.

 

A WMO megjegyezte, hogy az északi sarkkörön túli területek kétszer olyan gyorsan melegszenek, mint a világ többi része. Leszögezték, hogy a Szibériában tapasztalt extrám hőmérsékleti kiugrásokat (30 fok felett is járt a hőmérők higanyszála, ráadásul nem egyszer) csak az emberi beavatkozás okozta klímaváltozás számlájára lehet írni.

 

A szibériai erdőtüzek idén szokatlan módon már az év elején megjelentek a magas hőmérséklet és a szárazság miatt. A lángok nem csak teljes ökoszisztémákat tettek és tesznek tönkre, de füstjükkel tovább súlyosbítják a klímaváltozás hatását.

 hirdetes_400x285  

 

A kutatók szerint egyébként szinte biztos, hogy az idei év ott lesz a valaha mért legforróbb évek között globális szinten – az eddig csúcstartó 2019, amely egyben az elmúlt tíz év legmelegebb esztendeje is volt.

 

„Nagyon különös dolgok történnek itt” – a sarkkörön túliak életét felforgatja az extrém hőség

 

CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!