Nyitókép forrása: bbc.com

 

Helyi idő szerint délelőtt 10:00-kor a kínai hatóságok a főbejáraton keresztül beléptek a csengdui amerikai konzulátus már csak volt épületébe, amely így már nem amerikai felségterület többé.

 

A csengdui amerikai konzulátus bezárása az USA és Kína közti feszültség eszkalációjának eredménye. Az amerikai FBI kínai állampolgárok után kezdtek nyomozni, majd kínai kémtevékenységgel kapcsolatban hajtottak végre akciókat két tucat amerikai városban.

 

Nem sokkal később Washington 72 órát adott Pekingnek, hogy kiürítse a houstoni kínai konzulátust – ahol már a Peking válasza előtt meg is kezdték a kényes tartalmú dokumentumok megsemmisítését az udvaron. Kína válaszul 72 órát adott az USA-nak, hogy felszámolja csengdui konzulátusát, ami meg is történt.

 hirdetes_400x285  

 

Hétfő délelőtt aztán a kínai a rendőrség eltávolította a kordont a épület körül, és lehetővé tették a járókelőknek is, hogy megközelítsék az épületet – hiszen már nem egy idegen ország felségterületéről van szó. Az „amerikai főkonzulátus” feliratot letakarták.

 

A Reuters közlése szerint vasárnap este egy daru érkezett a konzulátushoz, és egy hatalmas konténert emelt rá egy teherautóra. A tartalmáról nem sokat tudni. Ahogy azt sem, hogy pontosan hányan is dolgoztak a konzulátuson. Egyes jelentések szerint ötven amerikai mellett 150 helyi kínai alkalmazott kapott munkát a konzulátustól.

 

A két ország közti diplomáciai kapcsolatok 1970-es évekbeli megújítása óta nem volt ilyen feszült az USA és Kína viszonya (megjegyezzük, többek között Csehszlovákia szovjet megszállása késztette arra Kínát, hogy a szovjet erőfölényt Amerika felé való nyitással ellensúlyozza).

 

Kína egyre nagyobb befolyást tesz szert a Csendes-óceánon, amit az USA gyanakvással és bizalmatlansággal figyel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!