Nyitókép forrása: usn.co.ba

 

Romániában átlagosan két hétbe telik, amíg a külföldi nyaralásra készülő, vagy egészségi állapotuk miatt aggódó emberek megtudhatják, hogy elkapták-e a koronavírus-fertőzést – írta hétfőn a G4Media hírportál.

 

A lap számos magánklinikánál érdeklődött a vírus jelenlétét kimutató PCR-tesztek ára és a kialakult várólista felől: a mintavételt leghamarabb egy jászvásári klinikán szerdára sikerült előjegyezni, de a koronavírus-teszt eredményére itt is további öt munkanapot kell várni. Volt azonban olyan konstancai szolgáltató, ahol már csak októberre lehet feliratkozni a tesztelésre.

 

A legtöbb bukaresti klinikán átlagosan kéthetes várakozás után 340-390 lejért (25-28 ezer forint) lehet elvégezni a koronavírus-tesztet.

 hirdetes_810x300  

 

Romániában ugrásszerűen megnőtt az igény a saját kérésre végzett tesztek iránt, miután – a járvány rohamos terjedése miatt – számos ország negatív tesztektől tette függővé a román állampolgárok beutazását, vagy mentesítését a kötelező karantén alól.

 

Hétköznapokon a kiértékelt tesztek száma az utóbbi héten már meghaladta a húszezret, ezek csaknem felét azonban most már nem orvosi javallatra, hanem saját kezdeményezésre végzik.

 

A fertőzés terjedésének gyorsuló ütemét igazolta a stratégiai kommunikációs törzs hétfőn közzétett napi jelentése is: az utóbbi 24 órában újabb 1104 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami elmarad ugyan a szombati – 1300-at közelítő – negatív rekordtól, de 30 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét napi átlagát, olyan körülmények között, hogy a hétvége miatt lényegesen kevesebb, mindössze 7300 tesztet értékeltek ki.

 

Romániában hétfőn meghaladta a 17 ezer 900-at a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 353-an intenzív ápolásra szorulnak. Az utóbbi 24 órában újabb 19 fertőzött vesztette életét, így most már meghaladta a 2200-at a járvány romániai áldozatainak száma.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!