Nyitókép: Origo

 

Sikerként értékeli a magyar kormány, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetésből a tervezetthez képest több forráshoz juthat Magyarország. Sikerült visszaverni azt a kísérletet, amely lehetővé tette volna, hogy a hazánkat és Lengyelországot megillető pénzekről mások döntsenek.

 

Maratoni tárgyalás után sikerült megállapodniuk az uniós állam- és kormányfőknek az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről. Az Európai Tanács tagjai egy gazdasági mentőcsomagot is elfogadtak, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatásokat enyhítenék.

 

 hirdetes_810x300  

Magyarország és Lengyelország megállította a liberális brigádok nemzetközi támadását

 

Orbán Viktor sikerként értékelte a megállapodást. Mint fogalmazott: „Magyarország és Lengyelország megállította a liberális brigádok nemzetközi támadását.”

 

A kormányfő azt mondta: „sikerült visszaverni azt a kísérletet, amely lehetővé tette volna, hogy a hazánkat és Lengyelországot megillető pénzekről mások döntsenek.”

 

Hozzátette: „a bevándorláspárti országok akartak dönteni a pénzek felhasználásáról, hogy legyen egy zsarolási lehetőségük.” Politikai feltételekhez kötötték volna, amit jogállamisági érveléssel próbáltak elérni. Ez azonban kikerült a megállapodásból.

 

A most kialkudott plusz hárommilliárd euró egyébként jelentős többletet jelent az eredeti tervekhez képest – hangzott el az M1 Unió 27 című műsorában.

 

Merkel ígéretet tett, hogy megszüntetik a 7-es cikkely szerinti eljárást

 

Szintén fontos siker Magyarország és Lengyelország számára – mutatnak rá a szakértők –, hogy Angela Merkel kancellár, mint az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország vezetője, ígéretet tett arra, hogy még idén megszüntetik a két országgal szemben indított 7-es cikkely szerinti eljárást.

 

Sikerült azt is elérni többek között, hogy ne jogállamisági, politikai, ideológiai szempontokhoz kössék az európai uniós források kiosztását, hanem ezzel szemben fiskális, gazdasági szempontokat vegyenek figyelembe.

 

Az Európai Parlament időközben jelezte, hogy jelenlegi formájában nem hagyja jóvá az uniós állam- és kormányfők megállapodását. Kifogásolják, hogy több területen csökkennek a támogatások, valamint, hogy a jogállamisági meghatározás kimaradt az egyezségből. Emiatt év végéig még számos vita várható a kérdésben.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.