Nyitókép: GettyImages

 

Matteo Salvini miniszterelnök-jelölt pártlogón feltüntetett nevével és mintegy százezer új taggal újjáalakul az olaszországi Liga párt, amely így végleg búcsút mond az Umberto Bossi alapította elődszervezetnek, az Északi Ligának.

 

A párt hivatalos neve mostantól: Liga Matteo Salvini Miniszterelnök-jelöltért. Az elnevezést valójában már 2017 decemberétől használja a párt, újdonságot az jelent, hogy az elődpárt Északi Liga tagjainak most át kellett iratkozniuk az új formációba. A tagsági átjelentkezés, egyes vélemények szerint pártfrissítés, keddre zárult le.

Az első adatok szerint az új párt százezer tagot számol, a tavalyi, valamivel kevesebb mint 77 ezerhez képest. A pártnak már kezdeti vagyona is van, mivel minden új tag legalább tíz eurót fizetett be a kasszába.

 hirdetes_810x300  

 

Nem számított titoknak, hogy Salvini már évek óta meg akarja szabadítani a Ligát az elődeitől örökölt északi jelzőtől, regionális pártból országos erővé léptetve elő az általa vezetett formációt.

 

Az 1991-ben Umberto Bossi alapította Északi Liga papíron megmarad ugyan, de üres burokként, mivel se tagsága, se finanszírozása nem lesz. Az Északi Liga 49 millió euró tartozást halmozott fel, amelytől Matteo Salvini szintén meg akar szabadulni.

 

Az északi tartományok függetlenségét, Olaszország déli részétől való elszakadását hirdető korábbi Liga mostanra Nápolyban és Szicíliában is pártirodát nyitott.

 

„A Liga növekszik északon és délen egyaránt. Ezt a tendenciát az urnák is megerősítik majd, első lépésben a szeptemberi tartományi választásokon”

 

– nyilatkozott Salvini.

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.