Nyitókép forrása: blic.rs

 

A bejrúti robbanás nyomán a vajdasági Pancsova városában is egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek egy magáncég által odatelepített ammónium-nitrát nagyraktár miatt aggódnak. A készlet nagyobb, mint a bejrúti és szintén alkalmatlan a veszélyes vegyszer tárolására.

 

A raktár ellen már évek óta tiltakoznak a városlakók, ám a bejrúti robbanás új megvilágításba helyezte a kérdést. A raktárt fenntartó cég természetesen úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy semmilyen veszély nem fenyeget.

 

A csődbement üveggyár ipari telepét 2017-ben vásárolta meg a Promist, egy évvel később elkezdett oda műtrágyát szállítani, ami ellen Pancsova városa – eddig sikertelenül – tiltakozott a hatóságoknál. Az emberek nem bíznak a vállalatban, és most, hogy megtörtént a bejrúti katasztrófa, aggodalmuk és elégedetlenségük csak tovább nő.

 hirdetes_810x300  

 

Sajtóértesülések szerint több mint ötezer tonna nitrát alapú vegyszert tárol a cég telepen, ami a csaknem kétszerese annak, ami Bejrútban felrobbant.

 

 

Az emberek nem hisznek a vállalatnak és azoknak az ígéreteknek, hogy a vegyszer megfelelően és biztonságon került tárolásra az egyébként nem erre a célra épített épületekben. A helyi képviselők szerint ráadásul a vállalat több nitrátot tárol a telepen, mint amit a törvény megenged. Például a hatóságok egy alkalommal rajtakapták őket, hogy 10 ezer tonna bejelentett nitrátmennyiség helyett 36 ezer tonnát tároltak a raktárban.

 

„Nem hiszem, hogy betartják az előírásokat, mert az előírások szerint itt nem csinálhatnak semmit. Amíg nem lesz a raktár megbízható kezekben, addig aligha hihetünk nekik. Harminc kilométerre élek Pancsovától, így elég biztonságban vagyok, de a pancsovaiak helyébe egy szavukat sem hinném”

 

nyilatkozott egy közelben élő lakos a helyi tévének. A vállalat azonban magabiztosan állítja, hogy semmilyen veszély nem fenyeget, mert a bejrúti esetnél tiszta, robbanóanyagok készítésére is alkalmas ammónium-nitrát repült a levegőbe, míg Pancsovában mezőgazdasági elegyet használnak, mi ugyan valóban tűzveszélyes lehet, de nem képes berobbanni.

 

A belgrádi egyetem kémiai karának docense, Dusan Veljkovic szerint azonban ebben a cégvezetők nem lehetnek biztosak.

 

„Nekem az lenne a logikus, ha valahol tiszta ammónium-nitrátot tárolnának, amit aztán bekevernek [mezőgazdasági célokra]”

 

mondta, hozzátéve, hogy évekkel ezelőtt több tízezer nitrát tárolásáról lehetett tudni.

 

Körkép.sk, CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!