Nyitókép: EPA

 

Több ezer ember gyűlt össze szombaton Bejrút belvárosában, hogy az általuk hanyagnak, korruptnak és alkalmatlannak tartott politikai elit távozását követeljék a kedden a kikötőben bekövetkezett hatalmas robbbanás miatt.

 

A tüntetők kormányzati épületeket ostromoltak

 

 hirdetes_810x300  

Lövéseket lehetett hallani szombat este a Bejrút belvárosában tartott kormányellenes megmozdulás helyszínén, és a rendőrség a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy lövéseket adtak le.

 

A tüntetők előzőleg megostromolták a külügyminisztérium épületét, amelyet a forradalom főhadiszállásának nyilvánítottak. Onnan szólították fel a tiltakozókat, hogy foglalják el az összes minisztériumot. Egy rendőrségi szóvivő szerint egy rendőr életét vesztette. Mint elmondta, a rendőr az őt üldöző tüntetők elől menekült, és belezuhant egy liftaknába.

 

A helyi televízió élő közvetítésében vérző embereket lehetett látni, akiket a Reuters szerint gumilövedék találhatott el. A rendőrség könnygázt is bevetett a tiltakozók egy csoportja ellen, akik át akarták törni azt a kordont, amellyel a rendőrség a parlamenthez vezető utat lezárta.

 

A kormányellenes tiltakozásokon kirobbant erőszak miatt a helyi vöröskereszt 117 sebesültet látott el a helyszínen, 55 embert pedig kórházba kellett vinni.

 

Előrehozott választásokat javasol a libanoni miniszterelnök

 

Előrehozott parlamenti választások kiírását javasolta szombaton Haszan Diáb libanoni kormányfő, miután több ezer ember követelte Bejrút belvárosában a kormány és a politikai elit távozását a bejrúti kikötőben kedden bekövetkezett pusztító erejű robbanást követően.

 

Előre hozott választások nélkül nem tudunk kilábalni ebből a válságból” – olvasta fel közleményét a libanoni kormányfő. Diáb hozzátette, hogy nem ő a felelős az ország hónapok óta tartó gazdasági és politikai válságáért. Elmondta azt is, hogy még két hónapon át kész hivatalban maradni, amíg a politikai erők megállapodnak az előrehozott választások kiírásáról.

 

Ezrek követelték a politikai elit távozását Libanonban

 

Bosszút! Bosszút! Vesszen a rezsim!” – skandálta a tömeg az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint.

 

A tiltakozást a szervezők az „Ítélet napja” címszóval hirdették meg, a libanoni közösségi médiában pedig a tüntetésekkel kapcsolatban a leggyakoribb kifejezés, amelyet a tiltakozók használnak az, hogy „Akasszátok fel őket!”.

 

Nem sokkal korábban találkozott Michel Aun libanoni elnökkel, Haszan Diáb kormányfővel és Nabih Berri parlamenti elnökkel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A politikus a Twitteren azt írta, hogy kifejezte az európaiak szolidaritását a libanoni néppel, egyben világossá tette, hogy a libanoni politikai erőknek együtt kell működniük egymással a közjó érdekében, és reformokat kell végrehajtaniuk.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!