Nyitókép forrása: belsat.eu

 

Az Európai Unió szankciókat helyezett kilátásba Fehéroroszországgal szemben a választások befolyásolása és a brutális rendőri fellépés miatt.

 

A szankciók nem az egész államot, hanem egyes személyeket érintenének. Legalábbis ez áll abban a nyilatkozatban, amit Josep Borrel, az EU külügyi megbízottja hozott tető alá az EU 27 tagállamának külügyminisztereivel együtt.

 

„A fehéroroszországi választások nem voltak sem szabadok, sem igazságosak. A hatóságok aránytalan és elfogadhatatlan mértékű erőszakot alkalmaznak. Figyelni fogjuk a fehérorosz hatóságok további ténykedését, és alaposan átértékeljük kapcsolatunkat Fehéroroszországgal, amely az erőszakért és a választások elcsalásáért felelős személy szankcionálását is jelentheti”

 

 hirdetes_810x300  

áll a nyilatkozatban.

 

A vasárnapi fehérorosz államfőválasztások győztese ismét Európa utolsó diktátora, Alekszand Luasenka volt. Hivatalosan a voksok 80,08 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb ellenfele, Szvetlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett. A nem állami megrendelésű felmérések a választások előtt mind az eredmény fordítottját jósolták.

 

Kedden harmadik este vonulnak az emberek az utcákra, Lukasenka távozását, de legalábbis a rendszer reformját követeljék. Közben a választások eredményeit el nem ismerő Cihanouszkaját vélhetően megfenyegették, kényszerítették több videó elkészítésére, amelyben próbálja lebeszélni az embereket a tüntetésről. Jelenleg Litvániában tartózkodik.

 

Fogva tarthatták a fehérorosz ellenzéki elnökjelöltet, mielőtt Litvániába utazott

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!