Nyitókép forrása: ctv.by

 

Két napja forrong Fehéroszország, miután ismét Alekszandr Lukasenka nyerte elsöprő, és aligha hiteles fölénnyel a vasárnapi elnökválasztásokat. A tüntetőkkel nem bánnak kesztyűs kézzel a rendőrök, haláleset is volt már. Lukasenka ellenfele, Szvetlana Cihanouszkaja már Litvániában tartózkodik, pedig korábban határozottan úgy nyilatkozott, nem áll szándékában elhagyni hazáját.

 

És már két videó is megjelent tőle az interneten, mindkettőben lényegében a tüntetések befejezésére kérte az utcára vonuló belorusz embereket.

 

Cihanouszkaja hétvőn még azt mondta, nem hagyja el hazáját, kedden délelőtt azonban már Litvániában volt, az ottan hatóságok pedig úgy nyilatkoztak, hogy „már biztonságban van”.

 hirdetes_810x300  

 

Kedden már két videó is napvilágot látott tőle. Az első videóüzenet arról szólt, hogy egyedül hozta meg a döntést az ország elhagyására, majd felszólította az embereket, hogy vigyázzanak magukra, hozzátéve, hogy „a gyermekek a legfontosabbak az életünkben”.

 

Aztán jött egy második videóüzenet is, amelyben Cihanouszkaja már elég nyíltan kimondja, hogy mindenki tartsa tiszteletben a törvényt, ő nem akar vért és erőszakot. Ezután mindenkit arra kért, hogy ne küzdjön a rendőrséggel és ne veszélyeztesse az életét.

 

A MediaZona azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy mindkét videót egy kormányközeli tévécsatorna hozta nyilvánosságra, ráadásul az ellenzéki politikus ugyanabban a tegnapi ruhájában látható a felvételeken, amelyeket akkor viselt, mikor hivatalosan benyújtotta kérelmét a szavazatok újraszámlálására.

 

Cihanouszkaja kampánystábja egyetért azokkal a médiumokkal, amelyek szerint az ellenzéki vezetőt kényszerítették a videó elkészítésére. Az ő elmondásuk szerint a felvételek Lidia Jermosina irodájában készültek – ő az országos választási bizottság vezetője – ahol Cihanouszkaja órákat töltött el a biztonsági erők képviselőivel. A stáb vezetője – ahogy számos sajtóorgánum – úgy véli, hogy egyértelmű hatalmi nyomásgyakorlás történt:

 

„Amikor gyermekeid vannak, amikor a férjed és a barátaid a börtönben ülnek, amikor túszul tartják a családodat, nagyon nehéz nyomás nélkül nyilatkozni.”

 

fogalmazott.

 

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Cihanouszkaja a felvételek elkészülte után utazott Litvániába.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!