Nyitókép: hnolnine.sk

 

Szlovákia szuverén állam és nem banánköztársaság, ahol ki lehet gúnyolni a diplomáciai szabályokat – írta kedden közösségi oldalán Igor Matovič szlovák kormányfő azután, hogy Szlovákia kiutasított három orosz diplomatát, miután azok tevékenysége „nem volt összhangban a Bécsi Egyezménnyel”.

 

„Májusban, mikor Moszkva a Covid-19 támadásának csúcsát élte meg, és törölnie kellett a 75. évfordulóra tervezett ünnepségeket, habozás nélkül felhívtam az orosz nagykövetet azzal az ajánlattal, hogy kölcsönadunk szimbolikus 75 darab új lélegeztetőgépet … mert összefogás”

 

írja Facebook-posztjában a szlovák miniszterelnök, majd azzal folytatja, hogy mikor néhány nappal ezelőtt tájékoztatták az orosz nagykövetség néhány tagjának tettéről, vagy a szlovák vízumokkal való visszaélésről, „ugyanúgy habozás nélkül tudtam, hogy ilyen eljárás nem maradhat következmények nélkül”.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szentpétervári szlovák konzulátus a múlt nyáron vízumot biztosított egy orosz férfinek, aki részt vett egy grúz állampolgár meggyilkolásában Berlinben.

 hirdetes_300x300  

 

Az illető orosz férfi a berlini ügyészség szerint a grúz és csecsen származású Zelimchan Hangosvili meggyilkolásában vett részt, aki egykor viszonylag eredményesen harcolt az oroszok ellen a Kaukázusban. Vlagyimir Putyin elnök 2012-ben „vérszomjas terroristának” kiáltotta ki. Merénylői közvetlen közelről kétszer fejbe lőtték.

 

A szlovák konzulátus ráadásul úgy adott ki a merénylő számára egy évre érvényes vízumot, hogy az orosz személyes adatai az utolsó betűig hamisak voltak. Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter még július elején szeretett volna Szentpétervárra küldeni egy vizsgálóbizottságot, amelynek az lett volna a dolga, hogy kiderítse, a szlovák diplomaták hibáztak-e, és ha igen, mekkorát. A koronavírus-járvány miatt azonban erre nem volt lehetőség, a nyomozócsoport ezért virtuális formában vizsgálódott.

A szlovák fél hibája a vízum kiadása kapcsán végül nem bizonyosodott be.

 

ČIARASú chvíle, kedy aj priateľom mušíš určiť čiaru. Áno, Rusi sú naši slovanskí bratia a Rusko náš obchodný…

Posted by Igor Matovic on Monday, August 10, 2020

 

Az esetről bővebben itt számoltunk be:

Újabb nemzetközi botrány – Korčok nyomozócsoportot küld a szentpétervári szlovák főkonzulátusra

 

Szlovákia kiutasított három orosz diplomatát

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!