Nyitókép forrása: cbcnews.com

 

Szerdáról csütörtökre virradóra is tömegek vonultak az utcára Minszkben, hogy tiltakozzanak a fehérorosz államfőválasztások kétes eredménye miatt. Közben Fehérorsozrszág nagy részében akadozik az internetkapcsolat. Alekszandr Lukasenka régiúj elnök szerint a tüntetők „kapcsolták le” a netet, hogy általános felháborodást szítsanak. Ám sokkal valószínűbb, hogy a biztonsági erők voltak, hogy megakadályozzák a tüntetők szerveződését.

 

A Meduza.io közlése szerint szerda este a tüntetők blokád alá vették Minszk kulcsfontosságú csomópontjait. Személyautók korlátozták vagy lassították a forgalmat több helyen, illetve gyalogosok alkottak élőtorlaszt az úttesten.

 

Más források arról számoltak be, hogy a választási csalás ellen demonstrálók csoportokba verődve vonultak az utcákra késő este. Ezekben a csoportokban legalább egy orvos is van – abból a célból, hogy azonnali elsősegélyt tudjon nyújtani, ha valakit a rendőrök ismét erőszakot alkalmaznának.

 hirdetes_300x300  

 

Egyre keményebb a hatóságok fellépése

 

A biztonsági erők ott alakítottak ki pozícióikat, ahol az előző napokban is zajlottak az összecsapások. Már nem csak a rendőröket mozgósították, hanem a speciális rendőri egységeket is. Az Interfax beszámolója szerint katonai technikát is helyeztek el a hatóságok Minszk központjában.

 

A Meduza.io arról írt, hogy a rendőrség zaklatja az utcán haladó embereket, akiket potenciális tüntetőknek vél, szórakozóhelyeken, kávézókban tart razziákat, véletlenszerű lövéseket ad le a lakások ablakaira. Állítólag mindenkit kivétel nélkül attrocitás ér a rendőrség részéről, aki kimegy az utcára: legyen az képviselő, tüntető vagy kutyát sétáltató nyugdíjas.

 

Az őrizetbe vett tüntetőket brutálisan megverik, a családjaikat nem értesítik arról, hogy tartják őket fogva.

 

Egyes beszámolók szerint a hatóságok nem a várt reakciót érik el a brutális fellépéssel. A tüntetők elszántsága csak növekszik. Szerdán csatlakoztak hozzájuk az egyik minszki kórház nővérei és orvosai.

 

Korlátozzák a nethozzáférést

 

A fehérorosz IT-vállalatok alkalmazottai és befektető nyílt levélben szólították fel a kormányzatot a tüntetők elleni kemény fellépés felfüggesztésére, és új, igazságos elnökválasztások kiírására. Figyelmeztettek, hogy a jelenlegi helyzetben IT-szakemberek tömegei hagyhatják el az országot, ami hatalmas károkat okozhat az iparnak.

 

Arról is érkeztek hírek, hogy tömegesen mondanak fel a közszolgálati médiákban.

 

Közben Fehéroroszország nagy részén elérhetetlen az internet. Alekszandr Lukasenka államfő szerint a tüntetők blokkolják a hozzáférést, hogy elégedetlenséget szítsanak. Sokkal valószínűbb, hogy a hatóságok korlátozzák a netet egy Oroszországban, Iránban és Kínában is használatos módszerrel. A cél a médiatartalmak  és a közösségi oldalak elérésnek korlátozása. Ez utóbbiak azért fontosak, mert a tüntetők a közösségi oldalakon szervezik meg a megmozdulásaikat.

 

A Financial Times beszámolója szerint, hogy általános üzemzavarként lehessen tálalni az internet szándékos blokkolását, a szükségesnél széleskörűbb korlátozási paramétereket adtak meg.

 

Körkép.sk, Teraz.sk, Meduza.io, FT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!