Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Váratlanul megszólalt a Litvániába menekülő (?) fehérorosz ellenzéki államfőjelölt, és az interenten azt üzente „híveinek”, hogy írják alá a szavazatok újraszámlálásáról szól kérvényt, a hatóságoknak pedig azt, hogy törekedjenek a párbeszédre.

 

A belorusz biztonsági erők nyomására külföldre menekülő Cihanouszkaja férje jelenleg politikai fogolyként börtönben van, gyermekeit inkább külföldre menekítette a kampány megkezdése előtt. Mikor a választási bizoittság hétfőn Alekszandr Lukasenka 1994 óta hatalmon lévő államfőt nyilvánította a választások győztesének, tömegtüntetések kezdődtek a fővárosban.

 

A rendőrség brutális eszközökkel próbálta elnyomni a megmozdulásokat, minden nap este héttől az internetet is blokkolták, hogy megnehezítsék a tüntetések megszervezését és a mozgósítást. Azóta napvilágra került a felvétel, amely azt bizonyítja, hogy minimum egy olyan esetre sor került, amikor kényszerítették a választási bizottságot az eredmények meghamisítására.

 hirdetes_300x300  

 

Az választások előtti, nem állami felmérések mind Cihanouszkaja 70-80 százalékos győzelmét jósolták, a hivatalos eredmény 80,08 százalék lett Lukasenka javára. Mivel a politikai ellenfeleket, a hangadókat, de még Cihanouszkaja egyik kampénymenedzserét is börtönbe zárták, aligha lehet igazságosnak nevezni a fehérorosz államfőválasztásokat.

 

Míg korábban  – valószínűleg nyomás alatt – Cihanouszkaja a tüntetések lezárására szólította fel híveit az interneten megjelent videókban, addig most épp az ellenkezőjét teszi. Az erőszak beszüntetését követeli, de békés megmozdulások megszervezésére szólította fel a fehérorosz városok polgármestereit.

 

 

CTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!