Nyitókép forrása: ft.com

 

Jelentős mozgolódás támadt az Földközi-tengeren. Alighogy Törökország ismét a görögöket kóstolgatja a ciprusi földgázlelőhelyek kapcsán, Franciaország „közös hadgyakorlatra“ hivatkozva hadihajót küld a Földközi-tenger keleti felébe.

 

Kezdenek körvonalazódni a szövetségek a Ciprusért a sziget felségvizei alatt lévő energiahordozóért folytatott küzdelemben. Szerdán Emmanuel Macron Francia elnök bejelentette, hogy a Mediterrán térség keleti felében Franciaország nagyobb katonai jelenlétet kíván vállalni. Csütörtökön pedig kiderült, Párizs egy rombolót és két Rafale negyedik generációs vadászbombázót küld a térségbe.

 

És ezzel még nincs vége. Csütötökön Görögország és Egyiptom bejelentette saját kizárólagos gazdasági övezeteiről szóló megállapodást, amit sietve elismert Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is. Szóval, leosztották a lapokat és kialakultak a szövetségek is.

 hirdetes_300x300  

 

Gázjátszmák: Elindult a marakodás a Ciprus körüli földgáz-lelőhelyekért. Törökellenes szankciók jöhetnek

 

Kik játszanak?

 

A geopolitikai játék két központi szereplője a Ciprusért évtizedek óta élet-halál harcot vívó Görögország és Törökország. Nem mondhatjuk, hogy főszereplők, de rajtuk keresztül a legkönnyebb felvázolni az egymással szemben álló erőket.

 

Görögország olalán most megjelentek a franciák, akik most a Földközi-tenger térségében szeretnék betölteni a visszahúzódó USA után maradt űrt. Ott van még Egyiptom, akinek a hasonló súlycsoportú Törökország természetes középhatalmi versenytársa. Egyesek szerint a muszlim világ vezető hatalma vagy Törökország vagy Egyiptom lesz.

 

Nem közvetlenül a görögök oldalán, de Egyiptom mellett, franciák szövetségében és a törökök ellenségeként kapott helyet Líbia hadura, Kalifa Haftár tábornok, aki polgárháborút vív a nemzetközi közösség által elismert Tripoli kormánnyal, akit jelentős katonai erővel Törökország támogat. Haftár, Egyitpom és görögök mellett foglal állást Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek.

 

Törökország tehát élvezi a nemzetközi közösség által elismert líbiai kormány szövetségét, akivel még novemberben írt alá kizárólagos gazdasági övezetről szóló megállapodást (hogy pontosan mi ennek a szerepe, mindjárt kiderül). A történetben a török térfélen játszik még Málta is. Az amerikaiak épp csak beleszólnak, a 3 millió szír migránssal sakkban tartott EU pedig csak szenvedő alanya a most bemutatott képnek.

 

Gázjátszmák: Az újonnan felfedezett ciprusi lelőhelyek kiélezhetik a geopolitikai játszmákat a Földközi-tengeren

 

A tétek

 

Jelenleg a tét a ciprus körüli vizek alatt fekvő hatalmas kiterjedésű gázlelőhely. És persze, minden olyan útvonal, amelyen keresztül eljuttatható a fizetőképes vásárlókhoz. A szóban forgó területen legalább 500 milliárd köbmméternyi földgáz található.

 

Ciprus kettészakadt szigetország. Északi felében ciprióta törökök élnek, a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság (TRNC) államban. A demiltarizált övezettől délre a Ciprusi Köztársaság található, amely tagja az EU-nak is.

 

A ciprióta törökök érdekeire hivatakozva Törökország saját felségvizein túlra is kutatóhajókat küld, Görögország és a Ciprusi Köztársaság szerint megsértve ezzel a nemzetközi jogot. A franciák is azért küldenek hadihajót a görög felségvizekre, mert a minap 15 mérföldre közelítette meg az egyik, hadihajókkal kísért török kutatóhajó a határvidéket.

 

Ciprus körül 13 kutatási zóna található. Egy részük a török felségvizeken található, más részük a TRNC felségvizei alatt, harmadik részük pedig a Ciprusi Köztársaság területein. Ezek kiaknázához születtek a fent említett megállapodások (a török-líbiai tavaly és most a görög-egyiptomi). Az alábbi térképen a vörös kerettel jelölt területek okoznak feszültséget az országok közt.

 

A ciprusi energiahordozó-lelőhelyek 13 zónája. Forrás: GeopoliticalFutures.com

 

Nagyon érdekes lesz a térségben Franciaország szerepe. Az USA csökkenő jelenlétét pótolni akaró egykori gyarmattartó Franciaország fegyverekkel látná el a Ciprusi Köztársaságot, amely cserébe engedélyezi a francia Total energivállalat földzálelőhely-feltárását a 13 zónából hétben. És közben Franciaország ismét saját befolyási övezetébe vonná Libanont – amit újabban Irán próbál megakadályozni, így a parti létszáma valószínűleg bővülni fog.

 

Közben Törökország, Málta és a líbiai Tripoli kormány megállapodást írt alá a közös biztonsági fenyegetések, a migráció és a csempészet felszámolása érdekében történő együttműködésről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!