Nyitókép forrása: nytimes.com

 

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki ellen több mint egy hete zajlanak országos méretű tüntetések, kedden több mint 300 belügyi alkalmazottat tüntetett ki „hibátlan szolgálaton belüli teljesítményükért” – derül ki az Interfax hírügynökség közléséből.

 

A Novaja gazeta szerint a kitüntetettek között van sok rendőr és a fehérorosz OMON különleges erők tagjai.

 

A kitüntetésről szóló elnöki határozatokat Lukasenka már augusztus 13-án aláírta, néhány nappal az augusztus 9-i, a vélhetően elcsalt elnökválasztások eredményének bejelentése után. Ekkor már tudni lehetett, hogy a tömegtüntetéseket a rendőri erőszak sem állítja meg, a legfontosabb állami vállalatok munkásai sztrájkba kezdtek, a közmédia újságíróinak egy része szintén.

 hirdetes_300x300  

 

A fegyveres erők nem bántak kesztyűs kézzel az új, igazságos választásokat követelő tüntetőkkel: több százan sérültek meg, ketten meghaltak, hétezer embert hurcoltak el és zártak börtönbe. A rendőrök rendszeresen tartottak erőszakos razziákat a főváros kávéházaiban, az utcán sétáló embereket találomra verték el potenciális tüntetőknek tartva őket.

 

A hétezer letartóztatott személy közül pár ezret már szabadon engedtek. Azok, akik hajlandók voltak beszélni a sajtónak a történtekről elmondták, hogy az őreik rendszeresen verték őket, megvonták tőlük az ételt, a vizet és az alvást. Az Interfax közlése szerint legalább 80 börtönbe zárt politikai fogoly tartózkodási helye és állapota ismeretlen.

 

CTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!