Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető egyre több hatalmat delegál le legközelebbi segítőinek, de főleg húgának, Kim Jo Dzsongnak.

 

A dél-koreai Nemzeti Gírszerző Szolgálat csütörtöki jelentése szerint  Kim célja „a kormányzás miatti stressz csökkentése és a politikai kudarcokból fakadó felelősség elkerülése”.

 

A Geopolitical Futures villámelemzése szerint ezt lehet gyengeségként is értelmezni (felemeli legközelebbi szövetségeseit a dinasztia fenntartása érdekében, ám maga a tény, hogy ezt kell tennie azt jelzi, hogy a dinasztia helyzete nem teljesen stabil), vagy épp ellenkezőleg:

 hirdetes_300x300  

 

az erő jele, és a lépéssel biztosítja a dinasztia jövőjét arra az esetre, ha még azelőtt meghalna, hogy örököse készen áll az uralkodásra.

 

Észak-Koreában májustól érezhetők változástok. A hermetikusan lezárt kommunista országból kevés információ jut ki, ám Kim Dzsongun áprilisban bő két hétre eltűnt a nyilvánosság elől, elvileg egy félresikerült műtét miatt. Egyre több hitelt lehetett adni azoknak a híreszteléseknek, melyek szerint Kim egészségi állapota megrendült, a dinasztia sorsát pedig húga hatalomba való beemelésével szavatolná.

 

További háttérinformációk alábbi cikkünkben:

 

Hiába került elő Kim Dzsongun, eltűnése álmatlan éjszakákat okoz Észak-Korea szomszédainak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!