Nyitókép forrása: euronews.com

 

A Charité berlini kórház orvosai úgy kezelik Alexej Navalnijt, az orosz ellenzék egyik vezéralakját, mintha megmérgezték volna. A klinikai tesztekre hivatkozva erről tájékoztatta a Charité a nyilvánosságot, hozzátéve, hogy Navalnij állapota súlyos, de nincs közvetlen életveszélyben.

 

A kórház közlése szerint az orosz politikus szervezetében kolineszteráz inhibítorokat (kolineszteráz-gátlókat) találtak, de nem közölték, pontosan melyik anyagról lehet szó.

 

Navalnijt jelenleg is mesterséges kómában tartják. Hogy állapotának lesznek-e maradandó következményei, egyelőre nem tudni, de lehetségesnek tartják, hogy idegrendszeri tüneteket fog produkálni.

 hirdetes_400x285  

 

Kolineszteráz – olyan enzimek, amely az ingerületvezetésben, izomösszehúzódásban, a sejtek viselkedésében játszanak szerepet. A kolineszteráz-gátlók megakadályozzák ezek működését, bénulást, légzésbénulást vagy épp epilepszia-szerű rohamokat, akaratlan izomrángásokat okoznak, de hazavághatják a szívműködést, a hasnyálmirigyet és a májat is. A kolineszteráz-gátlókat a neurotoxinok közé sorolják.

 

Az orosz ellenzéki politikust két nappal ezelőtt szállították Omszkból Berlinbe, miután rosszullétre panaszkodott, majd elvesztette az eszméletét. Az omszki kórház állítja, nincs mérgezésre utaló jel, de mivel Navalnij hosszú ideje a kormányzat és orosz uralkodó elit célpontja, ezen nincs semmi meglepő.

 

Navalnij megmérgezését a német kormányszóvívő, Steffen Siebert is valószínű eshetőségként említette.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.