Nyitókép: mandiner.hu/mti

 

Pénteki berlini informális tanácskozásukon úgy döntöttek az EU külügyminiszterei, hogy újabb személyek ellen vezetnek be szankciókat a fehéroroszországi választások miatt. A jelek szerint mintegy 20 magasrangú belorusz személyre vonatkoznának a szankciók a választások meghamisításában való feltételezett részvételük, valamint a tüntetők elleni fellépésük miatt.

 

Tomáš Petříček cseh külügyi vezető szerint „általános megegyezésük van” arról, hogy miszerint álljon össze a lista, nagyjából már azt is tudják, hogy kiket tesznek majd rá.

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU ezúttal a fehéroroszországi választási bizottság vezetőit és az elnökválasztás után kezdődött tüntetésekkel szembeni fellépésben főszerepet vivő rendőri vezetőket sújtja majd büntetőintézkedésekkel.

 

 hirdetes_300x300  

A V4-ek külügyminiszterei külön egyeztetést is tartottak, és elhatározták, felkérik Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy ne várjon a külügyminiszteri tanács az egy hónap múlva soron következő formális, hivatalos üléséig, hanem írásos döntéshozatali eljárás révén minél hamarabb gondoskodjon a lista bővítéséről”

 

tette hozzá a magyar diplomácia vezetője, aláhúzva, hogy a bizonytalanság senkinek sem jó, és „erőteljesen megkérdőjelezheti az EU komolyságát”.

 

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter az AP hírügynökség közlése szerint Alekszandr Lukasenka is rajta lehet majd a szankciós listán.

 

„Lukasenkának rajta kellene lennie a listán. Az a kérdés, hogy az első, vagy egy későbbi fázisban, ha nem történik előrelépés.”

 

Fehéroroszországban azután kezdődtek országos tüntetések, hogy nyilvánosságra hozták az augusztus 9-i elnökválasztások eredményeit. Eszerint Lukasenka a leadott szavazatok 80,1 százalékát kapta meg, amivel hatodik hivatali ciklusát kezdheti meg. Fő kihívója, Szvetlana Cihanouszkaja 10,1 százalékkal maradt alul. Az eredményt nem csak Lukasenka ellenfelei, de a fehérorosz polgárok többsége is elutasította és új választásokat követelnek.

 

Körkép.sk, teraz.sk, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!