Nyitókép: Ambrus Gellért facebook-oldala

 

Szeptember 1-től csak hat határátkelőn lehet átjutni Szlovákiából Magyarországra, ami komoly logisztikai problémát okoz a napi ingázóknak, iskolásoknak, családoknak – a határ mindkét oldalán.

 

Magyarország kormánya a koronavírus-járvány második hullámának hatásait szeretné tompítani, a határzár miatt azonban sokan kritikát fogalmaztak meg, néhányan pedig segítséget ígértek.

 

A felvidéki magyarok szempontjából pozitív Vámosszabadi polgármesterének, Ambrus Gellértnek az a Facebook-posztja, melyben hibás döntésnek nevezi a Vámosszabadi-Medve határátkelő lezárását.

 

 hirdetes_810x300  

„Elvágni a győri agglomerációt Csallóköztől, ezt a két szervesen együttműködő és egymásra építő régiót, nagy hiba.
Emberek és családok, munkahelyek és lakóhelyek választódnak el, mert csak kerülővel, és túlzsúfolt határállomásokon lehet azokat megközelíteni.”

 

fogalmaz Ambrus, aki szerint ez a vonal igenis fontos északnyugati közlekedési tengely, valamint fontos kapocs is.

 

„Az nem lehet, hogy egy ilyen határátlépési pontnak a működtetésére ne lenne kapacitás. És talán jelképes is lett volna nyitva tartani, hiszen pont itt került sor Semjén Zsolt és Igor Matovic találkozójára, amikor bejelentették a magyar-szlovák RÉSZLEGES határzár feloldását 2020. június 5-én. Ugyanis akkor a legnagyobb járványveszély esetén is átjárható volt a határ…”

 

írja Vámosszabadi polgármestere, aki posztjában Dr. Dézsi Csaba Andrásra, Győr fideszes polgármesterére is hivatkozik.

 

Semjén Zsolt magyar miniszerelnök-helyettes és Igor Matovič szlovák kormányfő találkozója a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél 2020. június 5-én. Fotó: Komjáthy Lóránt/Körkép.sk

 

 

Határzár: Több kilométeres dugó alakult ki Komáromban

 

Dézsi ugyancsak közösségi oldalán jelezte, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott személyes találkozója során és szeptember 2-án is egyeztetett a Vámosszabadi határátkelőn ingázók érdekében. Mint írta, reméli, hogy sikerül mindenki számára biztonságos és megnyugtató megoldást találni.

 

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy kedden tárgyalást kezdeményezett a belügyminisztériumnál. Mint elmondta, fontos az emberi élet védelme, de a családok boldogulása is. Kezdeményezte, hogy a harminc kilométeres sáv figyelembevétele helyett a munkáltatói engedélyt kelljen felmutatniuk az ingázóknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.