Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A török haderő az Észak-ciprusi Török Köztársaság területén, tehát a ciprusi demilitarizált övezettől északra tart ötnapos hadgyakorlatot vasárnaptól – jelentette be a török védelmi miniszter. A gyakorlatra minden évben sor kerül, ám ezúttal más hangulat uralkodik a szigetország környékén.

 

Törökország és Görögország között rendkívül feszült a viszony, miután a törökök fittyet hányva a görög tengeri határokra próbafúrásokat végeztek Ciprus felségvizein földgáz után kutatva. Az EU éves fogyasztását rejtegető ciprusi gázlelőhelyek miatti verseny kiélezte a két ország egyébként történelmileg igencsak terhes viszonyát, olyannyira, hogy Franciaország hadihajókat küldött a Földközi-tenger keleti felébe a görögök oldalán.

 

Ebben a helyzetben kezd vasárnap hadgyakorlatba a török hadsereg, amely tengeri, légi és szárazföldi egységeket egyaránt felvonultat majd. A gyakorlat részeként szimulált bombázásokat és mentőakciókat fognak lebonyolítani.

 hirdetes_400x285  

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy augusztus végén Kréta szigetétől nyugatra Görögország is nemzetközi hadgyakorlatot tartott francia, olasz és görög-ciprióta közreműködéssel.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!