Nyitókép: belga

 

Egyértelműbb, kiszámíthatóbb szabályozásra van szükség az Európai Unióban minden olyan intézkedésre vonatkozóan, amely korlátozza a szabad mozgást tagállamaiban a koronavírus-járvány terjedése miatt – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteki sajtónyilatkozatában.

 

Hangsúlyozta, hogy a brüsszeli bizottság közös megközelítést javasol a tagállamoknak ezen a területen, mert előreláthatóságot kell biztosítani az unió területén utazó polgároknak, akik számára nem egyértelmű, melyik államban milyen szabályozás van érvényben.

 

 hirdetes_300x300  

A határokon átnyúló utazás szabadsága Európában az egyik legnagyobb előny, amelyet az unió nyújt az emberek számára. Milliók függnek ettől, munkavállalók és diákok is” – jelentette ki.

 

Von der Leyen azt javasolta, hogy az uniós tagállamok vezessenek be egységes színkódot annak érdekében, hogy az állampolgároknak világos legyen, melyek a járvány szempontjából kockázatos területek Európában. Az uniós betegségmegelőzési és járványvédelmi központ iránymutatása alapján minden ország és régió zöld, sárga vagy vörös besorolást kapna a járványügyi helyzettől függően.

 

A brüsszeli testület ugyancsak közös megközelítést javasol a legkockázatosabb (vörös) zónákból hazatérők számára bevezetett korlátozásokkal kapcsolatban.

 

Úgy gondoljuk, hogy egyetlen uniós polgárnak sem szabad megtagadni a belépést egy másik uniós országba. Ehelyett azt javasoljuk a kormányoknak, hogy alkalmazzanak tesztelést vagy karantént” – hangsúlyozta a bizottság elnöke.

 

Azt is indítványozta, hogy a tagállamok tájékoztassák előre a többi uniós országot és az Európai Bizottságot, amennyiben korlátozásokat terveznek bevezetni vagy feloldani. A változásokról egy héttel a hatálybalépés előtt kellene értesítést adni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!