Nyitókép forrása: sme.sk

 

A belga sajtó továbbra is kiemelt figyelemmel követi a Chovanec-ügy fejleményeit, írja a Sme.sk. A flamand VRT televízió beszámolt a brüsszeli szlovák közösség által tartott szimpátiatüntetésről. A De Morgen és a Het Laatste Nies szombaton pedig a rendőri túlkapás miatt meghalt férfi mentális problémáival foglalkozott, illetve azzal, hogyan és miért próbálta Chovanec feleségének ügyvédje elérni, hogy egy másik város másik bírájához kerüljön az ügy.

 

A De Morgen idézte Henrieta Chovancová vallomását, amelyet a rendőrséget felügyelő P-Bizottság előtt tett. Eszerint Chovanec 2016 decemberében nagyon stresszes életvitelt folytatott, és megjelentek nála a skizofréniára utaló tünetek. Pszichiáterrel való konzultáció után hónapokig gyógyszereket szedett – ezek széles spektrumú gyógyszerek voltak, tehát egy sor másik lélektani betegségnél is alkalmazzák őket.

 

A gyógyszerek teljesen demotiválták és eltompították a beteget, rengeteget aludt, bár fizikai állapota kielégítő volt. Végül 2017 tavaszán felhagyott a gyógyszerekkel, de a feleség nem tudta megmondani, hogy valóban részt vett-e az orvosi ellenőrzésen, amelyre 2017 szeptemberében volt kiírva.

 hirdetes_300x300  

 

Eltussolás

 

A Chovanec-incidensre a Charleroi reptéren került sor. Jozef Chovanec illetéktelenül akart felmenni egy repülőgépre, amiért a reptéri rendőrség őrizetbe vette. Nem sokkal később az ügyész orvosi vizsgálatot kérvényezett, ám a kiérkező orvos nem ment be a zárkába, mert az vizelettel és ürülékkel volt tele.

 

Vizsgálat híján nem foglalkoztak Chovaneccel, aki néhány órával később fejét az ajtóba verve próbált kárt tenni magában. A rendőrök ekkor bementek és többedmagukkal lefogták. Ezt azonban olyan brutálisan és nemtörődöm módon tették, hogy a férfi megfulladt és meghalt. Miközben a rendőrök a beteg férfin térdeltek, jót szórakoztak szerencsétlenen. A kiérkező mentősöket szintén hidegen hagyta a férfi sorsa, egyikük azt mondta a már eszméletlen férfiről, hogy „nem lenne nagy kár érte, ha elveszítenék”.

 

A 2018 februárjában történt esetről már a kezdetektől gyanítani lehetett, hogy a belga hatóságok megpróbálták eltussolni az ügyet. Két és fél év után amiatt kellett egy sor tisztviselőnek lemondania, mert a sajtó megszellőztette a videófelvételeket, amelyekből egyértelmű volt, hogy a rendőrök és a mentősök kegyetlenül bántak a férfivel.

Chovanec-ügy: Korčok bekérette a belga nagykövetet

 

Az ügyvéd megpróbálta áthelyezni a tárgyalást Charleroiból

 

A videót a De Morgen és a Het Laatste Nieuws hozta nyilvánosságra, ez utóbbi nemrég interjút készített Henrieta Chovancová ügyvédjével. Ann Van de Steen megerősítette, hogy jelenleg azt akarja elérni, hogy az ügy másik város másik bíróságára kerüljön, tehát ne Charleroiban tárgyalják és ne a mostani kijelölt vizsgálóbíró.

 

Az ügyvédnő felháborítónak tartotta a belga főügyészség azon múlt heti nyilatkozatát is, miszerint „semmilyen bizonyíték nem utal rá, hogy a reptéri rendőrség okozta volna a férfi halálát”.

 

Megjegyezzük, az főügyészség álláspontja alibizmusra utal, ugyanis a Chovanec őrizetbevételekor eljáró ügyész is mulasztást követett el.

 

Azt is elmondta, hogy idén januárban a Chovanec-ügyet anélkül zárták le a hatóságok, hogy az illetékes bíró bármilyen vádat megfogalmazott volna a rendőrséggel szemben.

 

Kiemelte, az egész ügyet csak akkor lehet tisztességesen kivizsgáltatni, ha elveszik a vallon Charleroi városától, és Belgium flamand területére helyezik át az eljárást.

 

Chovanec-ügy: Meghamisították a rendőrségi jelentést, el akarhatták tussolni az ügyet

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!