Nyitókép: Igor Matovič Facebook-oldala

 

Igor Matovič szlovák kormányfő szerdán Bécsben tárgyalt Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel és Sebastian Kurz osztrák kancellárral. A Slavkovi hármak találkozója után tartott sajtótájékoztatón Matovič mindenkit megnyugtatott arról, hogy a három Szlovákia Csehországgal és Ausztriával közös határai továbbra is nyitva maradnak.

 

A szlovák kormányfő kollégái nevében is arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy a koronavírus-járvány második hulláma alatt is felelősségteljesnek kell maradni.

 

„Ezt a harcot tényleg csak akkor nyerjük meg, ha közösen felelősségteljesek leszünk. Ha megértjük, hogy a szabadság felelősség nélkül anarchiához vezet”

 

mondta Matovič, majd hozzátette, hogy úgy gondolják, az „egyszerű szájmaszk is életeket ment”. Ezzel együtt azt is jelezte, hogy a szájmaszk viselése az emberek felelősségteljes viselkedése mellett a koronavírus elleni harc egyik kulcsfontosságú eszköze a második hullámban.

 hirdetes_300x300  

 

A szlovák kormányfő kijelentette, hogy cseh és osztrák kollégáival megegyeztek abban, hogy a fertőzöttek egyre növekvő számára való tekintettel mindent megtesznek azért, hogy a határok az utolsó lehetséges pillanatig nyitva maradjanak.

 

Matovič a találkozó során meghívta Sebastian Kurzot egy szlovákiai látogatásra. Mint mondta, szégyen, hogy a két főváros közelsége ellenére az elmúlt hat évben nem volt hivatalos látogatáson az osztrák kancellár Pozsonyban.

 

fotó: Igor Matovič Facebook-oldala

 

Sebastian Kurz a találkozó után „összeurópai koordinált fellépést” sürgetett, míg Andrej Babiš a szabad utazás korlátozásának lehetőségére figyelmeztetett, ami véleménye szerint negatívan hatna az országok közti gazdasági kapcsolatokra és az idegenforgalomra is.

 

Babiš a generációk közti összetartásra szólított fel, mivel az idősebbek a leginkább veszélyeztetettek a vírus szempontjából. Elmondta, hogy a fertőzöttek 72 százaléka a 20-60 év közöttiek közül kerül ki. Megjegyezte azt is, hogy Csehországban csütörtöktől beltéren mindenhol kötelező lesz a maszkviselés.

 

A Slavkovi hármas találkozóján a koronavírus-járványon túl tárgyaltak még a migrációs kérdésekről, a Törökországgal és Kínával való kapcsolatkoról, a Brexitről, valamint a belső piacról és a digitalizációról is. Igor Matovič és Sebastian Kurz a háromoldalú találkozó után bilaterális tárgyalást is tartott.

 

fotó: Igor Matovič Facebook-oldala

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.