Nyitókép: Körkép.sk

 

Az összehangolt módon, több helyszínen egyszerre végrehajtott támadásban 93 országból összesen mintegy 3000 ember vesztette életét, 6000-en pedig megsérültek.

 

Az USA és vele együtt az egész világ ma az újkori történelem legtragikusabb és legvéresebb terrortámadására emlékezik. 19 al-Káida szervezetéből való iszlám terorista 2001. szeptember 11-én négy repülőgéppel különböző amerikai célpontokra támadt rá. Két gép a Világkereskedelmi Központba (WTC) fúródott, a harmadik gép a Pentagonra zuhant, a negyedik pedig Pensylvániában zuhant le. 

 

A célpontok nem voltak véletlenek. A manhattani panorámát egyik jelképének számító ikonikus WTC az Egyesült Államok gazdasági erejét mutatta. A Pentagonban pedig az amerikai védelmi minisztérium székel.

 hirdetes_810x300  

A szakértők abban egyetértenek, hogy szeptember 11-e örökre beleégett az amerikaiak kollektív tudatába, akár csak Pearl Harbor vagy J. F. Kennedy meggyilkolása. Azonban nem a nagyszámú halálos áldozat, a tetemes anyagi kár és az USA sérthetetlenségébe vetett vakhit bukása volt az, ami valójában fordulópontot jelentett az amerikai történelemben. Sokkal inkább a rá adott válasz túlzottsága.

 

Tizenhat éve dőlt romba az Ikertornyokkal együtt Amerika sebezhetetlenségének mítosza

 

Az USA kormányzata 2001. szeptember 11. után a személyiségi jogok rovására vezetett be biztonsági intézkedéseket. A külpolitika olyan irányba változott, amit még a legközelebbi szövetségesek sem tudtak elfogadni. Arról nem is beszélve, hogy csak az iraki és afganisztáni hadműveletek első tíz évében kétszer annyi ember halt meg, mint a New York-i Ikertornyoknál.

 

Amerika elkötelezte magát az arab világ demokratizálása mellett. A nyugati szövetségesek megdöntötték Szaddam Huszein rezsimjét, minek eredménye egy működésképtelenséggel határos új Irak lett, amelynek nagy részét a közelmúltban még az Iszlám Állam ellenőrizte.

 

Körkép.sk/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!