Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

A visegrádi országcsoport vezető szerepet vállalhat néhány, az Európai Uniót foglalkoztató témában – jelentette ki Igor Matovič szlovák miniszterelnök pénteken Lublinban a V4-es kormányfői csúcstalálkozó végén tartott közös sajtóértekezleten.

 

A szlovák kormányfő szerint ilyen Fehéroroszország ügye is, ebben Lengyelország a jelenlegi helyzetben vezető szerepet tölt be a visegrádi csoportban. A szlovák kormányfő utalt arra, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a találkozón bemutatta visegrádi kollégáinak a fehéroroszországi helyzet ügyében kidolgozott „stratégiai javaslatot”. Elmondta, hogy a kormányfők tárgyaltak a Kínával és Törökországgal fennálló kapcsolatok „stratégiai megközelítéséről” is, valamint a V4-ek és Kína közötti üzleti kapcsolatok javításáról.

 

Matovič a koronavírus-válságról szólva rámutatott: nagyon fontos, hogy „megnyerjük ezt a csatát”, mert a V4-es országok nem engedhetnek meg maguknak további gazdasági veszteségeket, olyanokat, amilyeneket a járvány első hulláma során elszenvedtek.

 hirdetes_300x300  

 

„Tudom, hogy Lengyelország nemrég ünnepelte a Szolidaritás független szakszervezet létrejöttének évfordulóját. A volt kommunista országok összes lakója nevében szeretném megköszönni a lengyeleknek, hogy bátrak voltak, felemelték a fejüket, és megmutatták a többi országnak, hogyan lehet szembeszállni a kommunizmussal és szocializmussal. Ennek köszönhetően lehetünk ma szabadok. A Szolidaritás valamennyiünk számára a gonosszal folytatott küzdelem alapja lett”

 

mondta Matovič.

 

Visegrádi-csúcs: A V4-ek szerint szabad választásokra van szükség Fehéroroszországban

Babiš: Közös az álláspont Fehéroroszország ügyében

 

A négy visegrádi ország kormányfője egyetértett abban, hogy Fehéroroszországban szabad választásokat kell tartani, s ezt követően az Európai Uniónak gazdasági együttműködési programot kellene felajánlania Fehéroroszországnak.

 

„A szabad választások a lényeg. Nem kényszeríthetjük a fehéroroszokra, hogy kit válasszanak. Nem szabad őket semmire sem kényszerítenünk. El kell kerülnünk az ukrán forgatókönyvet. A fehéroroszoknak maguknak kell dönteniük”

 

jelentette ki Andrej Babiš, aki nagyra értékelte Lengyelország azon igyekezetét, hogy az Európai Unió „stratégiai” módon viszonyuljon Fehéroroszországhoz.

 

„Fontosnak tartom, hogy Fehéroroszország témája az Európai Unió csúcstalálkozójának a napirendjére kerüljön”

 

válaszolt a cseh miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, miért ellenezte, hogy a négy kormányfő Lublinban találkozzon a fehérorosz ellenzékkel. Andrej Babiš előrelépésnek nevezte, hogy a négy visegrádi országnak sikerült megállapodnia a koronavírus-járvány elleni fellépés koordinációjának mechanizmusában.

 

„A probléma abban rejlik, hogy az Európai Unióban a járványügyi szakemberek nem beszélnek egymással. Ezért nagyon jó ötletnek tartom egy egyeztető bizottság létrehozását a V4-ek keretében”

 

mondta Babiš a sajtótájékoztatón.

 

„Kölcsönösen egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei vagyunk. Nem lenne jó korlátozásokat bevezetni, mert annak gazdasági következményei lennének”

 

jegyezte meg a cseh kormányfő.

 

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Orbán: fenn kell tartani Közép-Európa gazdaságának működőképességét

 

A V4-országok érdeke, hogy az egész közép-európai gazdaság működőképessége fennmaradjon: úgy kell jól védekezni a koronavírus-járvány ellen, hogy „közben a gazdaságaink működjenek” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

 

„Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét”

 

fogalmazott Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón a koronavírus-járvány második hullámánál alkalmazandó stratégiáról. Kifejtette: a gazdaság működésének fenntartását mindenkinek elsősorban a saját hazájában kell megoldania, de utána a közép-európai gazdasági együttműködés keretében is ezt a vonalat érdemes követni. A miniszterelnök közölte továbbá: a V4-ek egy olyan koordinációs rendszert szeretnének felállítani, amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben.

 

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív, a megbetegedések száma világszerte nő – jelezte, hozzátéve: meggyőződése, hogy a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban. Orbán Viktor azt is mondta, szeretné, ha a járvány ellenére nem tűnne el a V4-ek lelkesedése.

 

„Azt a fejlődési lehetőséget, ami benne van a gazdaságainkban, továbbra is érvényesítenünk kell”, hogy a térség Európa legjobban élhető régiója legyen, és hogy eltűnhessen a kommunizmus miatt felhalmozódott hátrány – fogalmazott, kijelentve: „ezt a célt nem akarjuk feladni még járvány idején sem”.

 

A fehérorosz helyzetről a magyar kormányfő azt közölte: Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket, és örül annak a lengyel előterjesztésnek, amely Fehéroroszország irányába egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot.

 

„Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek követelése nem lesz elég, többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza”

 

mondta, majd hozzátette, szerinte néhány hét múlva eljuthatnak oda is, hogy a gazdaság után a nagy stratégiai javaslat katonapolitikai-biztonsági lábát is megfogalmazzák, de ehhez szükség lesz az Európai Tanács ülésére, mert ez túlnyúlik a V4-ek hatókörén.

 

MTI, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.