Nyitókép: greekcitytimes.com

 

A túlzsúfolt, szinte teljesen leégett Moria nevű táborban12 700 személy volt elhelyezve, többségében Szíriából és Afganisztánból.

 

Görögország állandó befogadó központot épít a tűzvészben elpusztult Morio tábor helyett Leszbosz szigetén, jelentette be vasárnap Kyriakos Mitsotakis görög kormányfő.

„Lehetőségként fogjuk fel a problémát. Európának nagyobb részt kellene vállalnia az új központ működtetéséből, döntsünk bárhogyan is a helyszín kijelölését illetően,” mondta Mitsotakis.

 

 hirdetes_810x300  

A Reuters szerint ezzel úgy a központ felépítését elutasító helyi leszbosziak, mint a  szigetet elhagyni készülő tiltakozó migránsok követeléseit elutasította.

„Immár teljes bizonyossággal üzenhetem minden irányba, hogy állandó befogadó és igazoltatási központot hozunk létre,

 

– jelentette be Mitsotakis.

 

UN calls for migrant camp transfer after deadly Greek fire | MEO
A Moria táborban az eredetileg tervezettnél négyszer többen, 12 700-an éltek. Kép: middle-east-online.com

 

A túlzsúfolt Moria szinte teljesen a tűz martalékává vált. A tábor átmeneti szállásként szolgált mintegy 12 700 embernek főleg Szíriából és Afganisztánból, köztük 4000 kiskorú gyermek is volt. Ez mintegy négyszerese az eredetileg tervezett kapacitásnak.

 

A táborban ráadásul a múlt héten karantént vezettek be, az első koronavírusos beteg megjelenése után. Az ezt követő ellenőrzés további 35 vírusfertőzött migránst mutatott ki. A tűzvészt követő fejetlenségben azonban a hivatalos személyek elveszítették velük a kapcsolatot.

 

A túlzsúfolt Morio szinte teljesen a tűz martalékává vált. Kép: teraz.sk

A migránsokat időközben a szigeten létesített másik átmeneti táborban kezdték elhelyezni, ahol belépés előtt koronavírusos tesztelésnek is alávetik. A kormányfő szerint több tucat COVID-19 pozitív személyt jegyeznek.

Notis Mitarachi migrációs miniszter elmondta, hogy az átmeneti táborba mintegy 1000 fő kerül.

 

„Sátrat, ételt és vizet biztosítunk mindenkinek,

 

– mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!