Nyitókép: pelipecky.sk

 

Csehországban újonnan nem kell karanténba vonulniuk azoknak az embereknek, akik szájmaszkot vagy reszpirátort viselnek egy koronavírus-fertőzött személy közelében. Az viszont fontos, hogy a fertőzött személynek szintén legyen szájmaszkja. A karantént azoknak a személyeknek sem kell abszolválniuk, akik az elmúlt három hónapban már túlestek és kigyógyultak a vírusból – tájékoztatott a Nova Televízió a honlapján.

 

Az új szabályok még ezen a héten érvénybe lépnek.

 

 hirdetes_810x300  

„Azt szeretnénk megakadályozni, hogy túlságosan megszaporodjon a veszélymentes karanténok száma. Ezért ha valaki egy pozitívan tesztelt személlyel találkozik, és mindkettőjükön van szájmaszk vagy reszpirátor, akkor az illetőnek nem kell karanténba vonulnia”

 

– jelentette ki Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter, majd hozzátette: ezeknek a személyeknek figyelniük kell az egészségügyi állapotokukat, és amennyiben a vírus tüneteit észlelik magukon, azonnal kapcsolatba kell lépniük az orvossal.

 

Az új szabályok szerint azoknak a személyeknek sem kell karanténba vonulniuk, akik az elmúlt 90 napban már átestek a koronavíruson és fertőzött személlyel találkoztak. Nekik ugyanis a szervezetükben már kialakult az ellenanyag. Vojtěch szerint ezeknek a rendelkezéseknek köszönhetően kevesebb személynek kell abszolválnia a karantént.

 

Jövő héttől az ún. „önkövetés” is működni fog, melynek keretén belül a fertőzöttek egy online formanyomtatványba beírhatják, hogy az utóbbi időben kivel és hol találkoztak. Ugyanazon a napon lesz elérhető az a nyomtatvány is, amit a rizikós országból érkezőknek kell kitölteniük.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!