Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

A fehérorosz gazdaság felélénkítését célzó, új „Marshall-tervet” fog előterjeszteni Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi csoport (V4) nevében a legközelebbi európai uniós csúcstalálkozóra – jelentette be hétfőn a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője. A terv megvalósulásának feltétele, hogy új, szabad és tisztességes elnökválasztást rendezzenek Fehéroroszországban. A javaslat előterjesztésére Morawiecki a múlt pénteki, lublini csúcstalálkozón kapott megbízást a többi három visegrádi miniszterelnöktől – közölte Michal Dworczyk sajtóértekezletén.

 

A támogatási projektről a lengyel miniszterelnök először múlt szerdán tett említést, miután Varsóban Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt elnökjelölttel találkozott. A miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter szerint „a számos gazdasági, de más lépéseket is tartalmazó” terv „ajánlatot” jelent Fehéroroszország számára, „útitervet” egy stabilizációs alap létrehozásához. A projekt egyéb pénzügyi mechanizmusokról is szól, ezekről Morawiecki majd részletesen beszámol – közölte a miniszter.

 

Dworczyk azután tartott sajtóértekezletet, hogy Morawieckivel együtt a lengyel ellenzéki frakciók vezetőivel egyeztetett a fehéroroszországi helyzetről. Mint aláhúzta, a politikusok párthovatartozástól függetlenül egyetértettek abban, hogy támogatni kell Fehéroroszország szuverenitását, amellyel összefügg Lengyelország biztonságának és stabilitásának megőrzése is.

 

 hirdetes_810x300  

Újságírói kérdésre válaszolva Dworczyk „szokásos kétoldalú találkozónak” minősítette Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfői tárgyalását az oroszországi Szocsiban. „Várjuk meg az eredményeket” – jegyezte meg. Egyúttal hangsúlyozta: megengedhetetlen lenne, ha Oroszország rendkívüli módon – a demokratikus folyamatokat befolyásolva – beavatkozna a fehéroroszországi eseményekbe.

 

Visegrádi-csúcs: A V4-ek szerint szabad választásokra van szükség Fehéroroszországban

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!