Nyitókép forrása: 

 

A német kormány hétfőn bejelentette, egy francia és egy svéd labor egymástól függetlenül megerősítették, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezért novicsokkal mérgezték meg. Ennek fényében a német kormány ismét magyarázatot követelt az orosz féltől a Navalnij incidens kapcsán.

 

A svéd és francia laborokat a német kormány kérte fel a vizsgálatok elvégzésére, hogy független forrásból rendelkezzenek bizonyítékokkal.

 

A Navalnij friss vérmintáival elvégzett tesztek során megállapították, hogy egy eddig ismeretlen típusú novicsok-méreggel támadták meg Navalnijt, ami lassabban hat, de sokkal halálosabb elődeinek. A német hatóságok meg vannak róla győződve, hogy ilyen idegméreggel elkövetett merényletet csak a titkosszolgálatot tudnak kivitelezni.

 hirdetes_400x285  

 

Mivel egy új típusú novics-idegméregről van szó, kizárt, hogy a merénylet egy orosz oligarcha magánakciója lett volna, mivel az elkészítéséhez és az előkészítéshez sepciális laboratóriumra, eszközökre van szükség, amelyekhez még az oligarchák sem férhetnek hozzá az állam tudta nélkül.

 

Navalnijt augusztus 22-én mérgezhették meg, azóta kórházban van. Eredetileg az orosz Omszk város kórházában ápolták, érthető módon a kórház tagadta, hogy mérgezésről lenne szó. Később átszállították a Charité kórházba, Berlinbe. A Navalnij incidens jelentős rontotta az egyébként jó német-orosz kapcsolatokat.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!