Nyitókép forrása: themoscowtimes.com

 

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel Szocsiban. A találkozó legfontosabb hivatalos üzenete az volt, hogy Moszkva 1,5 milliárd dolláros kedvezményes kölcsönt ad Fehérorszországnak. Jóval beszédesebb azonban, hogy mi minden nem történt meg.

 

A találkozó felek nem írtak alá közös dokumentumokat, nem tartottak közös sajtótájékoztatót.

 

Közben Lukasenka „hétvégi sétáknak” nevezte Putyin előtt a tüntetéseket, valójában még a minszki rendőrség is 22 ezer fősre becsülte a megmozdulásokat (a szervezők maguk 150 ezer főt emlegettek vasárnap, a szocsi találkozó előestéjén).

 hirdetes_810x300  

 

A demonstrációkon a hatóságok 774 tüntetőt tartóztattak le, csak a fővárosban 500-at. A tiltakozások lendülete azonban továbbra sem enyhül.

 

És, bár biztosan szóba került a két államfő között, nem történt látható előrelépés az orosz-fehérorosz államunió elmélyítésében sem, pedig a fehérorosz kormány nemrég Moszkvában járt tagjai mindent megtettek, hogy Putyin kedvében járjanak.

 

Ami a másfélmilliárdos kölcsönt illeti, az a fehérorosz külföldi államadósság finanszírozását szolgálja, illetve a belorusz rubel stabilizálását, ami már az elnökválasztás előtt is elértéktelenedőben volt. A kölcsön azonban jelentősen növeli Minszk függését a nagy orosz testvértől. Március végéhez az oroszoktól kapott kölcsönök összértéke közel 8 milliárd dollár volt, a részletek törlesztése pedig évente 1,25 milliárd dollárt tesz ki.

 

Fehérorosz válság – A V4 új “Marshall-tervet” terjeszt elő Minszk számára

 

Moszkva kettős játékot űz

 

Egyre reálisabbnak tűnik az az elképzelés, hogy a tüntetések elhúzódását Moszkva valójában kedvező körülménynek tekinti: Lukasenka meggyengülésével lehetősége van őt zsarolni (orosz támogatásért az államunió elmélyítése), de ha ez nem is jön össze, még mindig meglovagolhatja a forradalmi hangulatot, hogy „az orosz érdekek iránt megértő” személyek ott legyenek az új fehérorosz rezsim megszületésénél. Lukasenka hiába próbálja beállítani oroszellenes tüntetéseknek a megmozdulásokat, valójában nem nagyon van ilyen felhangjuk.

 

Nem véletlenül utalt a BBC tudósítója a szocsi találkozó kapcsán arra, hogy egy meggyengült hatalmú Lukasenka képtelen garantálni saját ígéretei teljesítését, ezért Moszkvában a kulisszák mögött nyilván alternatív tervvel is készülnek. Főleg, hogy Lukasenka két évtizede akadályozza az államunió elmélyülését.

 

A találkozó idején már elkezdődött a Tobruq Legacy NATO-hadgyakorlat Litvániában, amelyben 1000 amerikai és európai katona vesz részt, és szeptember 25-ig fog tartani. A gyakorlatba bevonják a Patriot légvédelmi rendszert is. És, ha ez nem lenne elegendő, Ukrajna is növelte katonai jelenlétét a  Fehéroroszországgal közös határán. Persze a másik oldalon szintén bejelentették, hogy belorusz-orosz közös „taktikai hadgyakorlatra” kerül sor „Szláv testvériség – 2020” név alatt.

 

Fehérorosz kormánytagok szerint külföldről finanszírozott puccskísérlet zajlik Minszkben

 

Első hallásra merész elképzelés: Oroszország áll a Lukasenka elleni tüntetések hátterében?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.