Nyitókép forrása: speigel.de

 

Andrej Babiš cseh kormányfő azt fontolgatja, hogy újra veszélyhelyzetet hirdetnek, és újra bevezetik a március közepétől május közepéig érvényben volt, viszonylag kemény járványügyi korlátozásokat.

 

Elvileg akkor lenne igazán szükség erre a radikális lépésre, ha az egészségügyi miniszternek jelenlegi hatáskörén kívül eső intézkedéseket kellene foganatosítania. Ez viszont jelenleg igen valószínű eshetőségnek tűnik, a péntek reggeli adatok szerint több mint 20 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon, a halálos áldozatok száma pedig már közel 500.

 

A cseh egészségügyi miniszternek hétfőn kell a kormány elé terjesztenie a járvány feltartóztatásához szükségesnek vélt javaslatokat.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha olyan intézkedéseket javasol, amelyek túllépnek hatáskörén és a közegészségvédelem keretein, akkor ne tudjuk kizárni a veszélyhelyzet újrabevezetését”

 

idézte Babišt a ČTK hírügynökség.

 

A legutóbbi veszélyhelyzetkor a cseh törvényhozás külön törvénnyel kiszélesítette az egészségügyi miniszter kompetenciáit, korlátozhatja a kereskedelmet, árusítást, a szolgáltatásokat, az üzemeket, az uszodákat, a nyilvános és országos tömegrendezvényeket.

 

Súlyosbodik a helyzet Csehországban. Egy nap alatt háromezerrel nőtt a vírusfertőzöttek száma

 

Maszkviselés és távoktatás Prágában

 

Közben Prágában hétfőtől kötelező maszkviselést írnak elő már a 100 főnél nagyobb, szabadtéri tömegrendezvényeken is. Mentességet csak a 2 évvel fiatalabb gyermekek, a színészek, zenészek és sportolók kaptak.

 

Egyelőre általános érvénnyel még nem tették kötelező a maszkok viselését.

 

Hétfőtől az összes prágai egyetemnek kötelezően át kell állnia távoktatásra, a főpolgármester először úgy nyilatkozott, hogy a távoktatás a középiskolások számára is kötelező lesz, ám ebbe végül a közegészségügyi hivatal nem egyezett bele.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!