Nyitókép: kormany.hu

 

A magyar kormány új stratégiát követ. Most az a cél, hogy tudjuk élni az életünket, de be kell tartani a járványügyi intézkedéseket. Szeptember 21-től több szabály is megváltozik – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombati online tájékoztatóján.

 

Mivel Magyarországot is elérte a koronavírus második hulláma, a fertőzöttek és az aktív fertőzöttek száma is újra magas, így szombattól újra élőben fogja minden nap (vasárnap kivételével) tájékoztatni az operatív törzs a magyar állampolgárokat a legfrissebb szabályokról és a legfontosabb védelmi intézkedésekről.

 

 hirdetes_300x300  

Új stratégiát követnek

 

Már a nyár elején is tudtuk, hogy a járvány nem vonult el. Most pedig tanúi lehetünk, hogy a világban is újabb hulláma érkezett. A tavaszi hullámhoz képest mutálódott a vírus, így most már más intézkedéseket kell betartani – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

 

Hangsúlyozta: most már sok új információ áll a birtokukban, így más stratégiát követnek. Most jellemzően a fiatalok érinti a járvány, főleg a 20–29 éves korosztályt. Náluk a betegség enyhén vagy tünetmentesen zajlik. Azonban tovább tudják adni a vírust az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőnknek.

 

Több szabály is változik

 

Szeptember 21-től több szabály is megváltozik – emelte ki. A legfontosabb szabály a maszkok használatára vonatkozik, melyeket már nem csak a tömegközeledésen és az üzletekben kell viselni, hanem a színházakban, mozikban is.

 

Müller Cecília úgy fogalmazott: korában megengedett volt, hogy sállal, vagy ruhadarabbal takarja el valaki az arcát, hétfőtől azonban csak maszkot lehet viselni. Orvosi-, vagy textilmaszkot, az orrot és a szájat pedig el kell takarni – hangsúlyozta, majd hozzátette: akinek bármilyen felső légúti tünete van, ne menjen tömegbe.

 

Megerősítette Orbán Viktor pénteki bejelentését, mely szerint hétfőtől a szórakozóhelyek nyitvatartását is korlátozzák, 23 órától be kell zárniuk. Az egészségügyi és szociális intézményekben a látogatási tilalom fennáll.

 

Október elsejétől csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be a gyerekek az óvodákba és iskolákba. A kisebb gyerekek esetében a szülők bekísérhetik a gyereküket a mérésre, és ha bármi gond van, hazavihetik őket.

 

Müller Cecília hangsúlyozta: fontos, hogy beoltassuk magukat influenza elleni védőoltással, mivel így kevesebb lesz arra az esély, hogy elkapjuk a koronavírus-fertőzést. A vakcina október elsejétől lesz elérhető.

 

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta: európai mintára döntöttek úgy, hogy a hatósági házi karantént 10 napra csökkentik.

 

MTI/M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!