Nyitókép forrása: illusztráció/dailymail.co.uk

 

Az augusztusi, nagy erejű robbanásban lényegében megsemmisült bejrúti kikötőben 1,3 tonnányi tüzijátékot talált a libanoni hadsereg – közölte a Reuters hírügynökség.

 

A 120 dobozban összesen 1320 kilogramm pirotechnikai terméket a hadsereg ellenőrzött körülmények között megsemmisítette.

 

A robbanás helyszínét átvizsgáló libanoni hadsereg szeptember elején azt is közölte a nyilvánossággal, hogy egy 4,35 tonnányi ammónium-nitrát került elő a kikötő bejáratánál. Egy héttel később egy sűrű fekete füsttel járó tűzeset általános pánikot váltott ki a bejrúti lakosságban, később a hadsereg jelezte, hogy gumiabroncsok, olaj és élelmiszerek kaptak lángra.

 hirdetes_300x300  

 

Augusztus 4-én Bejrútban egy kisebb atombombának megfelelő erővel robbant fel a bejrúti kikötőben tárolt 2750 tonnányi, erősen gyúlékony ammónium-nitrát készlet, amit a hatóságok nem előírásszerűen tároltak a raktárakban. A robbanás 190 ember halálát okozta, több mint 6000 volt a sérültek száma, és 300 ezer ember elvesztette otthonát, legalábbis egy időre.

 

A gazdasági válságtól és korrupciótól roskadozó Libanonban fellángolt a társadalmi elégedetlenség, és az akkor regnáló kormány belebukott a robbanás következményeibe. A bejrútiak egy jelentős része szerint a korrupciót megtűrő politikai elit is felelős a katasztrófáért, mert elnézték a kikötő vezetésének visszaéléséit és felelőtlen viselkedését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!