Nyitókép forrása: belta.by

 

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnököt csendben beiktatták. Az ünnepségről nem értesítették a nyilvánosságot, az eseményt nem közvetítette a tévé sem.

 

Több százan kaptak meghívást Lukasenka elnöki beiktatására, köztük magas rangú hivatalnokok, alsóházi képviselők, helyi önkormányzati vezetők.

 

A fehérorosz elnökválasztásokra augusztus 9-én került sor. Az előzetes független (tehát nem állami) felmérések szerint Lukasenka kihívója, Szvetlana Cihanouszkaja 80 százalékos népszerűségével toronymagasan vezetett Lukasenka előtt. Nem annyira meglepő módon azonban a hatóságok mégis  az európa utolsó diktátorának tartott Lukasenkát hozták ki győztesen a választásokon.

 hirdetes_300x300  

 

Abban nem nagyon oszlanak meg a vélemények, hogy elcsalták-e a választások Fehéroroszországban, ahol a politikai ellenzék számos tagját bebörtönözték, Cihanouszkaját is megfenyegették, ő maga jelenleg Litvániában tartózkodik.

 

Órákkal azután, hogy Lukasenka bejelentette 80 százalékos győzelmét a választásokon, tömegek lepték le Minszk utcáit új, tisztességes választásokat követelve. A rendőrség és a biztonsági erők brutálisan szétverték a tüntetőket, de a megmozdulások ennek ellenére se maradtak abba. Később országos szintű sztrájkok kezdődtek, Lukasenka pedig a hadsereg bevetésével fenyegetőzött.

 

Bár a belpolitikai válság kezdetén még arról beszélt, bizonyos körülmények között hajlandó átadni a hatalmat, végül erre nem került sor, és a hatósági fellépések átmeneti enyhülése után újra kemény rendőrségi beavatkozásokra került sor. A Cohanouszkaja kampányát szervező Koordinációs Bizottság tagjait egy kivételével mind bebörtönözték.

 

Ennek ellenére Lukasenka ma elmondta az államfő eskü szövegét, ami a Belta hírügynökség szerint nagyjából a következőképp hangzik:

 

„A Fehérorosz Köztársaság elnökeként ünnepélyesen fogadom, hogy tisztességgel szolgálom majd a Fehérorosz Köztársaság népét, polgárait tiszteletben tartom és jogaikat megvédem, megtartom és megvédem a Fehérorosz Köztársaság alkotmányt.”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!