Pál
  • HUF: 357.60
  • USD: 1.22
  • 0 °C
  • 3 °C
Külügyek

Duda: Lengyelország nem fogadhatja be az erőszakkal átirányított migránsokat

Az Európai Uniónak „semmilyen diktátuma soha nem kényszerítheti a tagállamokat az ilyen lépésre”.

Nyitókép: EPA/ALESSANDRO DI MEO

 

Nem lehet befogadni azokat a migránsokat, akiket akaratuk ellenére irányítottak át Lengyelországba – szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök, reagálva az Európai Bizottság e héten bemutatott migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjára.

 

A TVP Info közszolgálati hírtelevízió péntek esti híradóját követő interjúban Duda azt mondta: a lengyelek hajlandóak segíteni azoknak, akik az országba saját akaratukból érkeznek, és segítségre szorulnak.

 

„Abba viszont nem egyezem bele, hogy az embereket Lengyelországba erőszakosan szállítsák (…) hogy szabad embereket fogságban tartsunk”

 

– hangsúlyozta.

 

Az Európai Uniónak „semmilyen diktátuma soha nem kényszerítheti a tagállamokat az ilyen lépésre” – jelentette ki a lengyel elnök, utalva feltehetőleg a javasolt csomagban szereplő szolidaritási mechanizmusra.

 

Duda egyetértését fejezte Andrej Babiš cseh kormányfő előző nap Brüsszelben megfogalmazott állásfoglalásával, miszerint a menekülteknek segítséget kell nyújtani a származási országukhoz minél közelebbi helyeken.

 

A műsorvezető azzal kapcsolatban is kérdezte az államfőt, hogy a Babišsal, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös sajtóértekezleten Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: „hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi”.

 

„Igazából ugyanazt mondja, mint én”

 

– reagált erre Duda.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket