Nyitókép: dromedar.sk

 

Az ausztriai Ischgl síközpontot sokan az Alpok Ibizájaként tartják számon, ugyanis a több kilométernyi hosszú lesiklópályákon kívül attraktív éjszakai életet is kínál. Idén tavasszal Ischgl a koronavírus egyik ausztriai gócpontjává vált, ahonnan a turisták több tucat országba hordták szét a vírust.

 

A síközpontban akkor is működtek a bárok, amikor a településen már megjelentek az első fertőzöttek. Ischgl települése ellen most turisták ezrei csoportos keresetet nyújtottak be a helyzet alábecsülése miatt.

 

 hirdetes_400x285  

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint az idei téli szezon más lesz Ausztriában. A karácsonyi vásárok a járványhoz igazodnak, síelni lehet, viszont a lejtők alatt meghúzódó bárok és diszkók tiltólistára kerülnek.

 

A felvonók kabinjaiban szájmaszkot kell viselni

 

Ausztriában a többi európai országhoz hasonlóan folyamatosan rosszabbodik a járványügyi helyzet. Naponta átlagosan nyolcszázzal emelkedik az új esetek száma, a vírusfertőzöttek száma pedig a járvány első hullámának számaihoz közelít.

 

A járványt az osztrák turizmus is jócskán megszenvedte, ezért az osztrákok abban bíznak, hogy a vírus nem helyezi teljesen mellékvágányra az attraktív téli szezonjukat.

 

„A téli sportok szerelmeseinek szánt üzenet világos – élvezhetitek a síelést, de az utána következő szórakozást nem, mivel a fertőzés veszélyes túlságosan magas“

 

– mondta Kurz a Deutsche Welle portál szerint.

 

A síelőknek több korlátozást is be kell majd tartaniuk, például a sífelvonókra várva egyméteres távolságot kell tartaniuk, a drótkötélpályák kabinjaiban pedig szájmaszkot kell viselniük. Az éttermek és a bárok belső helyiségeiben csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik helyet foglaltak.

 

Bálok nem lesznek, de karácsonyi vásárok igen

 

Az idei téli szezonban a turisták által olyannyira közkedvelt karácsonyi vásárokat megtartják, de ott is szigorú óvintézkedések lesznek érvényben.

 

A karácsonyi vásárral szemben a bálok nincsenek szerencsés helyzetben, Bécs ugyanis eltörölte a következő báli szezont. Amennyiben a járványügyi helyzet nem fog javulni, az országban a bálok többsége nem kerül megrendezésre. A híres bécsi operabállal kapcsolatban egyelőre még nem született döntés.

 

A Der Standard honlapja szerint Ausztria a tesztek használatának kiterjesztését javasolja a hotelek alkalmazottai, a síoktatók és az idegenvezetők számára. A hotelek közös helyiségeiben csak szájmaszkkal tartózkodhatnak az emberek, a síoktató iskoláknak pedig legfeljebb tíz főre kell korlátozniuk a csoportok számát.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.