Nyitókép forrása: BusinessInsider.com

 

Svédország londoni nagykövete, Torbjörn Sohlström a Times rádiónak adott interjújában elutasította az olyan elképzeléseket, miszerint Svédország szándékosan nem tartóztatta fel a koronavírust tavasszal, hogy így érje el a lakosság nyájimmunitását.

 

A koronavírus első hullámakor a svéd járványügyi intézkedések legendásan szabadelvűek voltak, ám később ezt az országot is térdre kényszerítette a járvány. Amellett, hogy a fertőzöttségi és a halálozási arányt tekintve is Európa legrosszabbjai közé került, a gazdaságát sem sikerült megmenteni a súlyos következményektől.

 

A végül teljesen elhibázottnak bizonyuló svéd járványpolitikát rengeteg kritika érte, és súlyos belpolitikai kérdéssé vált. Több ország a nyári vakációszezon idején a Svédországból érkezőkre korlátozásokat vagy szigorúbb feltételeket szabtak meg.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez nem volt része a stratégiának. (…) Az volt a cél, hogy megvizsgáljuk, mire van szükség a helyzet kezeléséhez, és milyen szintű korlátozás tartható fel hosszú távon a társadalomban”

 

nyilatkozta a svéd nagykövet. Azt ő is elismerte, hogy az „újszerű” járványügyi megközelítéssel nem sikerült a betegek és idősek védelmét szavatolni.

 

„Nem voltunk elég sikeresek a legveszélyeztetettebb csoportok védelmében. (…) Van egy munkacsoportunk, ami már vizsgálja, hogy ez miért történt így, és mit kellett volna másképp tennünk”

 

mondta.

 

Svédországban az elmúlt két hétben közel hatezerrel nőtt a fertőzöttek száma (95 ezer az összesített szám), és több mint hatezer halálesetet írnak a COVID-19 számlájára. Az egymillió főre eső fertőzések száma tekintetében Svédország a negyedik legrosszabb helyen áll.  A halálozási arány 6,25 százalék (összehasonlításképp, Szlovákiában  0,42; Magyarországon 2,69; Franciaországban 5,11 százalék).

 

Politico.eu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.