Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

A járvány második hulláma súlyos dilemmákkal szembesíti az európai döntéshozókat, akik két tűz közé kerülve próbálják mérlegelni, milyen korlátozásokat tudnak még elfogadtatni az emberekkel. Franciaországan egész városrészekben zárják be a szórakozóhelyeket, a németek elhúzódó harcra rendezkednek be, az írek pedig vesztegzárra készülnek.  

 

Európa szerte szigorítják, vagy szigorítanák a kormányok a korlátozó intézkedéseket, ahogy a koronavírus-járvány második hulláma egyre nagyobb méreteket ölt. A hatóságoknak mégsncs könnyű dolguk, mert bármit lépnek, a kritika nem marad el.

 

Az EU tagállamai a tekintetben hasonlóan kezelik a második hullámot, hogy próbálják kerülni a gazdaság számára pusztító hatású üzlet- és telephely-bezárásokat. A döntéshozók azonban egyre nehezebben szánják rá magukat a második negyedévben tapasztalat kemény intézkedésekre.

 

 hirdetes_810x300  

A Bloomberg beszámolója szerint ehelyett a korlátozások szelídebb verzióival próbálkoznak, azonban félő, hogy ezek csak kényelmetlenek lesznek, de nem hatékonyak.

 

„A döntéshozók nagyon nehéz helyzetben vannak. Ha túl messzire megyünk, akkor a szabadságjogok és a gazdaság felszámolásával vádolnak meg minket, ha meg nem megyünk elég messzire, akkor emberöléssel”

 

magyarázta a körülményeket Martin Hirsch, a párizsi kórházak hálózatának vezetője. Párizs belvárosában keddtől bezárják a bárokat. Az éttermek ugyan nyitva maradhatnak, de csak ha kötelezik magukat a szigorított higiéniai előírások betartására. Korlátozzák az asztalhelyek számát, és nyilvántartást vezetnek az étterembe érkező vendégekről.

 

A tánccsarnokok, vásárok és sportlétesítmények szintén bezárják kapuikat, betiltják a diákesteket és a közingatlanokba szervezett családi összejöveteleket. Ezek az intézkedések legalább két hétig lesznek érvényben.

 

A francia tartományi vezetők is a helyzet súlyosságára figyelmeztetnek, mintegy indokolva a sok kényelmetlenséget és a vállalkozók számára bevételkiesést (és így helyi adóbevétel-kiesést is) okozó intézkedéseket. A munkaügyi minisztérium a távmunka és az otthoni munka kiterjesztését szorgalmazza.

 

A francia politikusok idegeskedése nem véletlen. Franciaországban nőtt a leggyorsabban a napi új esetek száma és szeptemberben háromszor többen vesztették életüket COVID-19-ben, mint az azt megelőző hónapokban.

 

A németek elhúzódó harcra rendezkednek be

 

Németországban is elég feszült a helyzet. Angela Merkel a berlini, rendkívüli járványügyi kabinetülésen vett részt a hétvégén, ám a nyilvánosságra került fotók tanúsága szerint a résztvevők nem tartották be a fizikai kontaktus és távolságtartás korlátozásait.

 

A német szövetségi kormány CDU-s egészségügyi minisztere, Jens Spahl szóvá is tette a dolgot, és kijelentette, hogy miközben új korlátozásokról folynak az egyeztetések, nem ártana először a már érvényben lévőket betartani.

 

Olaf Scholz német pénzügyminiszter pedig jelezte, hogy hosszútávú járványellenes harcra kell berendezkedniük a németeknek.

 

Írország bekeményítene, de túl erős az ellenszél

 

Írországban az elmúlt hetek esetszámainak meredek megugrása miatt az egészségügy vezetői azt javasolták, hogy rendeljenek el 5-ös szintű vesztegzárat, ami a legmagasabb szint: a legtöbb üzletet bezárnák, tilos lenne más háztartásokat meglátogatni, és korlátoznák az emberek mozgását is. Írország legnagyobb részén jelenleg 2. szintű zárlat van érvényben, Dublinban 3-as.

 

A javaslatot a kormány még csak most akarja fontolóra venni, de már megjelentek az első kritikusok, akik attól tartanak, hogy a drasztikus intézkedések megint mélyvölgybe rántanák az épp feléledőben lévő gazdaságot.

 

A Cineworld Group Plc mozilánc piaci értékének felét elvitte a válság, nem csak önmagában a forgalomcsökkenéstől, hanem azért is, mert egy sor, már beharangozott film premierjét törölték vagy hónapokra elhalasztották. A cég ideiglenesen felfüggesztette az összes amerikai és brit mozijának működését.

 

Giuseppe Conte olasz kormányfő egyik beszédében már jelezte, hogy a olasz polgároknak le fog kelleni mondaniuk néhány szabadságjogról a járvány elleni harc érdekében. Az olasz kormány újra bevezetné a kötelező kültéri maszkviselést, és korlátozná a rendezvényeket. Olaszországot érintette tavasszal a legsúlyosabban a járvány első hulláma.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.