Ida
  • HUF: 357.24
  • USD: 1.19
  • 3 °C
  • 9 °C
Külügyek

Szijjártó: a visegrádiak koordinálják lépéseiket a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

A V4-ek még szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket a koronavírus elleni védekezésben

Nyitókép: Szijjártó Péter facebook-oldala

 

Tekintettel arra, hogy az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány mindenkit új feladatok elé állított, a visegrádi országok is még szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket a védekezésben – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Prágában, Tomás Petrícek cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően.

 

“Egyetértés van közöttünk abban, hogy létrehozzunk egy kordinációs mechanizmust, ahol egyeztetni tudjuk a lépéseinket és ki tudjuk cserélni tapasztalatainkat”

 

mondta Szijjártó Péter az MTI-nek. Leszögezte: a visegrádiak együttműködése ezen a téren, amely már a tavaszi első hullám folyamán is szoros volt, a mostani őszi hullámban tovább fog erősödni.

 

Szijjártó Péter tájékoztatta cseh kollégáját, hogy a magyar kormány októberben is érvényben tartja korábbi, szeptemberi döntését, miszerint azok a cseh állampolgárok, akik korábban befizettek valamilyen magyarországi útra, továbbra is beutazhatnak az országba. Hozzátette, hogy ez a magyar döntés a további két visegrádi ország, Szlovákia és Lengyelország állampolgáraira is vonatkozik.

 

V4 – Matovič: a visegrádi négyek vezető szerepet vállalhatnak több uniós témában

 

A cseh és a magyar külügyminiszter tárgyalásuk során kiemelt figyelmet szentelt az illegális migrációnak. Szijjártó Péter elmondta: az Európai Bizottság migrációs paktuma Magyarország számára teljességgel elfogadhatatlan, és a cseh kormányfő is éles bírálatokat fogalmazott meg vele szemben. A paktum súlyos hibája, hogy kezelni, és nem megállítani akarja az illegális migrációt. “A mi célunk azonban a migráció megállítása” – mutatott rá a miniszter.

 

“Lehetetlennek, elképzelhetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy embercsempészek döntsenek arról, kik élhetnek Európában, kik jöhetnek Európába. Erről csak az európai országok kormányai dönthetnek. Fenntartjuk magunknak azt a jogot, hogy sem az embercsempészek, sem Brüsszel, sem senki más nem dönthet helyettünk”

 

fejtette ki Szijjártó.

 

Új migrációs csomag – kérdőjelekkel. Avagy “csöbörből vödörbe?”

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy tekintettel a koronavírus-járványra “a migrációs hullámok ettől kezdve nemcsak biztonsági és kulturális kockázatot, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázatot is jelenteni Európa országai számára. És hogy elkerüljük ezeket a kockázatokat, az egyetlen megoldás az, hogy meg kell állítani az illegális migrációt”.

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Csehország továbbra is kiemelt stratégiai partnere Magyarországnak, “és ezen Vera Jourovának, az Európai Bizottság cseh alelnökének a szavai sem változtatnak”. Jourová a közelmúltban egy lapinterjúban “beteg demokráciának” nevezte Magyarországot.
“Az ilyen típusú kijelentések véglegesen kiírják az azt elmondó politikust a kulturált európai politikusok köreiből. Továbbra is azt gondoljuk, hogy az Európai Bizottság alelnökének le kellene mondania” – ismételte meg a kormány álláspontját a magyar diplomácia irányítója.

 

Jourová, jogállamisági jelentés, uniós mentőcsomag, migrációs paktum – Körkép-összefoglaló

 

Leszögezte: mivel Vera Jourová nem a cseh kormányt, és nem is Csehországot képviseli az EB alelnökeként, ezért szavai semmilyen hatással nincsenek a kétoldalú magyar-cseh kapcsolatokra.

 

Szijjártó Péter elmondta, hogy a négy visegrádi ország külügyminisztere csütörtökön Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon együtt fog fellépni, majd a tervek szerint a visegrádiak közösen találkoznak és tárgyalnak a francia külügyminiszterrel.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket