Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A lengyel monopolellenes hivatal, az UOKiK rekordösszegű pénzbírságot rótt ki az orosz gázipari óriásvállalatra, a Gazrpom konszernre. Összesen 29 milliárd zloty (6,46 milliárd euró) büntetést szabott ki az Északi Áramlat 2 megépítése miatt, amire a lengyel hivatalok nem adtak engedélyt.

 

További 234 millió zloty pénzbírságot rótt ki a projektben részt vevő európai vállalatoknak. A vitatott gázvezeték megépítését olyan vállalatok finanszírozzák, mint a német Uniper és Wintershall, vagy a brit-holland Royal Dutch Shell, az osztrák OMV, illetve a francia Engie.

 

A 2460 kilométer hosszú összekötő gázvezeték megépítése 9,5 milliárd euróba kerül, és megkerüli Lengyelországot. Évente 110 milliárd köbméterre növeli az Oroszországból Németországba irányuló földgázszállításokat.

 hirdetes_810x300  

 

Épp emiatt aggódnak az amerikaiak: ha az oroszok viszonylag nagy bevételeket tudnak realizálni a Németországnak szállított fölgázból, bátrabban vetik be a gázfegyvert a közép-kelet-európai országok ellen, vagy legalábbis felhasználhatják politikai nyomásgyakorlásra.

 

Lavrov és Maas szerint elfogadhatatlanok az Északi Áramlat-2 elleni amerikai szankciók

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!