Nyitókép forrása: armyweb.com

 

Bár 2018-ban a Kuciak-gyilkosság keltette belpolitikai válság miatt nem sokáig rezonált a sajtóban, nemzetközi médiában nagy port kavart, hogy szlovákiai fegyverek landoltak a puskaporos hordónak számító Azerbajdzsánban. Konkrétan önjáró lövegekről és Vampir típusú rakétavetőkről van szó. Ezek tipikus távolsági támadó fegyverek, és bár bizonyíték nincs rá, hogy az azeri hadsereg most is használja őket, meglepő lenne ha nem tennék.

 

2018 nyarán cseh oknyomozó újságírók munkájának köszönhetően derült ki, hogy DANA típusú önjáró lövegek és RM-70-es rakétavetők indultak útnak Szlovákiából, hogy Izrael érintésével Azerbajdzsánba érkezzenek. A fegyvereket a cseh Czechoslovakia Grouphoz tartozó máriatölgyesi MSM indította útnak, exportengedélyt pedig az egykori smeres, most a Pellegrini-féle HLAS-ban ténykedő Peter Žiga akkori gazdasági minisztertől kapott cég.

 

A vállalat természetesen azzal védekezett, hogy ő egy izraeli vállalatnak adta el a fegyvereket, hogy ők kinek adják tovább, azért nem vállalhatnak felelősséget.

 

 hirdetes_400x285  

Mindenesetre az, hogy a világ egyik legjobban felszerelt izraeli hadseregnek szüksége lehet a harminc-negyven éve gyártott csehszlovák fegyverekre, elég naiv feltételezésnek tűnik. Miután a sajtó először beszámolt az ügyről, a szállítmányok nem álltak le, és Žiga miniszter csak azután vonta meg az exportengedélyt a megrendelés nagy részét már teljesítették.

 

Akkoriban olyan hírek is szárnyra keltek, hogy az érintett cég azeri katonai technikusoknak tartott továbbképzést a fegyverek kezelését illetően itt Szlovákiában, de ez nem nyert megerősítést, az illetékesek pedig következetesen tagadták.

 

A Denník N szerdai beszámolója szerint a lap hiába kért a Szlovákiából exportált fegyverek kapcsán tájékoztatást az azeriekről. Második forrásból meg nem erősített információk alapján azonban az örmények kilőttek egy ilyen önjáró löveget.

 

Összesen 30 DANA önjáró löveg és 38 RM-70-es rakétavető hagyta el az ügy kapcsán Szlovákiát. A Hegyi-Karabahot érintő harcok kirobbanása közvetlenül az azeri hadsereg közzétett egy propagandavideót, amelyen többek között  pont ilyen típusú az önjáró tarackokat és rakétavetőket mutatják.

 

Gyanús szállítmányok: Szlovákiai fegyverek kerülhettek a Kaukázus háború szélén álló térségébe

 

Dzurinda idején az örményeknek ment szállítmány

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Dzurinda-kormányok idején Örményországba is jutottak Szlovákiából fegyverek. Az egyik (állítólag) török vadászgép által most lelőtt Szu-25-ös harcászati repülőgép is ilyen volt, annak idején Szlovákia 10 darabot adott el az örményeknek.

 

Szlovákia hozzáállása a konfliktushoz elvileg az örmények felé húz, de gazdasági érdekei miatt inkább semleges vagy kétarcú, ahogy Európa más országai esetében is. Azerbajdzsán olajban és földgázban gazdag ország, amelynek nagy szerepe lehet az európai ország orosz energiafüggőségének csökkentésében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!