Nyitókép forrása: cas.sk

 

Matovič kormányfő még csak lehetőségként beszélt róla, Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter viszont már csütörtök délután hazarendelte Minszkből a szlovák diplomáciai delegáció vezetőjét konzultációra. 

 

„A fehérorosz hivatalok európai tagállamok elleni lépései elfogadhatatlanok. Az Európai Unió egységes a fehérorosz polgárok támogatását illetően”

 

közölte a szlovák külügyminiszter.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiának Jan Migaš májusi leváltása óta nincs nagykövete Fehéroroszországban, így jelenleg csak az ottani diplomáciai delegáció vezetőjét rendelheti haza, a jelzésértékű döntés jelentősége azonban így is megmarad.

 

Lengyelország és Litvánia már a hét elején visszahívták a maguk nagykövetét Minszkből, őket Lettország és Észtország követte, majd Berlin.

 

Lengyelország és Litvánia esetében válaszreakcióról volt szó: Fehéroroszország ugyanis korábban hazarendelte lengyel és litván nagykövetét. Alekszandr Lukasenka elnök erről azután döntött, hogy az EU megszavazta a fehéroroszok elleni szankciós listát. A belorusz rezsim retorikájában a két ország a tüntetések „külföldi szervezőjeként” jelentik meg.

 

Fehéroroszország Varsót és Vilniust is arra szólította fel, hogy csökkentsék a Fehéroroszországban tartózkodó diplomatáik számát.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!