Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

 

Joe Biden amerikai elnökjelölt csütörtöki választási fórumán Lengyelországot és Magyarországot totalitárius rendszerekkel említette együtt, valamint Fehéroroszországhoz hasonlította őket.

 

A két V4-es ország Trump külpolitikája kapcsán kerültek szóba. Biden úgy érvelt, a NATO-t a széthullás veszélye fenyegeti, amit ők abból látnak, ami Fehéroroszországban, Lengyelországban és Magyarországon történik, ez után pedig azzal érvelt, hogy megnőtt a totalitárius rezsimek száma a világon.

 

Biden kijelentései nem sok jót ígérnek esetleges elnöksége kapcsán a Közép-Európa – USA kapcsolatok terén.

 

 hirdetes_400x285  

A demokrata elnökjelöltnek egyébként nem ez az első olyan nyilatkozata, amiben a közép-európai közösségeket támadja. Nemrég egy New York Times-nak adott interjúban az amerikai lengyel közösséget burkoltan hülyének nevezte, amikor azt mondta, azért nem jár már a lengyel-amerikai klubba, mivel most már csak okos emberekkel érintkezik.

 

Mit hozhat az amerikai elnökválasztás Európának?

 

Szijjártó: Biden kijelentésének semmi köze a valósághoz

 

Joe Bidenre Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is reagált. Közösségi oldalán közzétett posztjában kiemelte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most.

 

Donald J. Trump elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontokat képviselnek az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében. A demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba. Ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak a valósághoz semmi köze nincsen.

 

fogalmazott Szijjártó.

 

mandiner.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.